Fra periferi til strategisk brennpunkt. En komparativ drøfting av militærstrategiske vurderinger og interesser i nordområdene og Arktis fra 1800-tallet til begynnelsen av den kalde krigen - Stenvold, Marius O. (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Fjernt og utilgjengelig er beskrivelser som ofte tillegges Arktis og nordområdene fra tid til annen. Samtidig legges det vekt på i samtidsdebatten hvilken betydning disse regionene fortsatt har og tidligere har hatt for stormaktene. Tidligere forsking har fokusert på og fremhevet nordområdene og Arktis’ strategiske betydning under andre verdenskrig og den kalde krigen. Denne oppgaven tar for seg perioden fra 1800-tallet frem til utbruddet av den kalde krigen. Fra Napoleonskrigene til den kalde krigen, rettes oppmerksomheten på nordområdene og Arktis’ strategiske utvikling. For å konkretisere denne utviklingen trekkes samspillet mellom ulike faktorer fram. Analysen tar utgangspunkt i teknologiske nyvinninger, forbedring av infrastruktur, statlig inkorporering av herreløse områder og adopteringen av nye strategiske doktriner. Til sammen ønsker oppgaven å vektlegge hvordan disse faktorene har vært med på å stimulere stormaktenes interesser overfor nordområdene og Arktis, og hva som ble utslagsgivende for nordområdene og Arktis formative periode som strategisk region. Oppgavens nyskapende element er inkorporeringen av tidligere tidsaldere og strategiske faktorer som ofte utelates i den større rammen rundt nordområdene og Arktis strategiske betydning.