Hvilke faktorer er assosiert med effekt av intervensjon ved overvekt og fedme hos barn - Kjetså, Ingrid (UiT Norges arktiske universitet, 2018)
Formål: Formålet med studien var å undersøke sammenheng mellom startkarakteristika og endring av effektmål (BMI, BMI SDS og midjemål) hos barn som deltok i Aktivitetsskolen i Finnmark. Bakgrunn: Prevalensen av overvekt blant barn og unge har over tid vært økende, og ser ut til å stabilisere seg på et relativt høyt nivå. Dette er bekymringsfullt da overvekt blant barn har negative konsekvenser for både psykisk og somatisk helse. Livsstilsintervensjon som involverer foreldre er førstevalget ved behandling av overvektige barn, men suksessraten er varierende. Enkelte startkarakteristika ved barnet og dets foreldre har vist seg å kunne predikere behandlingseffekt, men litteraturen er ofte ikke entydig. Metode: Et uttrekk av data samlet inn ved behandlingsstudiet «Aktivitetsskolen i Finnmark», danner grunnlaget for denne oppgaven. Sammenheng mellom startkarakteristika (alder, kjønn, grad av overvekt ved inklusjon, skjermtid, inntekt i husholdningen, utdanning hos foreldre) og endring i effektvariabler fra studiestart til oppfølging etter 36 måneder, ble undersøkt med lineær og logistisk regresjon. Resultater: Inkludert i oppgaven var 91 barn med foreldre som avga antropologiske målinger og svarte på spørreskjema ved studiestart. Vi fant at økt søvnlengde var assosiert med reduksjon i BMI SDS (β = -0.23, 95 % KI= -0.40, -0.06). Økt inntekt var assosiert med mindre økning av BMI (β = -4.61, 95 % KI=-7.95, -1.27), og reduksjon i BMI SDS (β = -0.58, 95 % KI = -1.1, -0.10). Kjønn, grad av overvekt og skjermtid var ikke assosiert med i endring av effektmål. Konklusjon: Vi fant at husholdningens inntekt og søvnlengde hos barnet var assosiert med effekt på behandlingsresultatet. Funnene er konsistente med allerede eksisterende kunnskap om betydningen av søvn i barneårene. For å øke kunnskapen om hvordan søvn påvirker vektendring hos barn som gjennomgår behandling, kan fremtidige studier med fordel inkludere intervensjon rettet mot søvn og søvnhygiene, samt gjennomføre mer nøyaktige målinger av søvn.