Urosepsis som følge av transrektal ultralydveiledet prostatabiopsi. En retrospektiv pasientserie fra 2014 til 2017 - Bjerkseter, Christopher (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
Bakgrunn: Prostatakreft er den hyppigste kreftformen for menn i Norge. Transrektal ultralyd guidet prostata biopsi (TRUSgpb) er gullstandard for diagnostisering av prostatakreft. Infeksjon er en fryktet komplikasjon ved TRUSgpb. I denne studien kartlegger vi insidensen av urosepsis, bakteriologisk agens og resistensmønster etter TRUSgpb ved Universitetssykehuset Nord Norge (UNN) i perioden 2014 til og med 2017. Material og metode: Retrospektiv pasientserie som tok for seg 1143 pasienter som gjennomgikk TRUSgpb fra år 2014 til og med 2017. Inklusjonskriteriene for studien var utvikling av infeksjon og innleggelse på sykehus innen 30 dager etter TRUSgpb. Pasientene ble funnet ved kryssreferanse mellom prosedyrekode for TRUSgpb og diagnosekode infeksjon i UNN sitt journalsystem. Data ble manuelt hentet ut fra pasientenes journal og analysert ved hjelp av deskriptiv statistikk. Resultater: 19 (1,7%) av 1143 pasienter ble innlagt med infeksjon. Av disse hadde 18 sepsis. 12 av 19 hadde positiv blodkultur for Escherichia coli (E. Coli). 11 av 12 hadde trimetoprim-sulfametoxazol resistente E. Coli-stammer og 2 av 12 hadde reistente E. Coli-stammer for ciprofloxacine. Det var 1 pasienten som hadde ESBLpositiv E. Coli stamme som årsak til infeksjon. Ingen av E. Coli-stammene var resistent mot gentamicin. Konklusjon: Denne studien viser at pasienter som gjennomgår TRUSgpb har risiko for å utvikle alvorlig infeksjon som krever sykehusinnleggelse. E. Coli resistent mot trimetoprim–sulfametoksazol er den største årsaken til urosepsis og sykehusinnleggelse etter TRUSgpbInnledning