Evaluering av fødetilbudet på fødestuen i Lofoten. En retrograd deskriptiv studie - Jørgensen, Marie (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
Fødestuen i Lofoten er i dag en jordmorstyrt fødestue med beredskap for keisersnitt. Dette lokale fødestuetilbudet ble utformet grunnet utfordrende geografi og begrensede transportmuligheter. Denne driftsformen strider med nasjonale kvalitetsveiledere, men styre i Helse Nord besluttet i 2011 at denne driftsformen skulle videreføres for å sikre et godt fødetilbud i distriktet. Prosjektet har vurdert fødestuetilbudet i Lofoten i perioden 01.01.2008 til 31.12.2017. Kvaliteten ved fødestuen er vurdert ut fra nasjonale kvalitetsindikatorer. I tillegg ønsket man å vurdere kvaliteten på seleksjonen av de gravide kvinnene. Prosjektet er en retrograd, deskriptiv studie, kombinert kvantitativ og kvalitativ. De akutte keisersnittene har blitt vurdert etter ulike variabler for å kartlegge risikofaktorer og komplikasjoner hos kvinnene som ble forløst der. Kvalitetsindikatorer for fødestuen i Lofoten ble sammenliknet med kontroller ved fødestuen på Finnsnes og ble sett på i sammenheng med nasjonal statistikk. Sammenlikningen av kvalitetsindikatorene mellom Lofoten og Finnsnes viste at Lofoten hadde en høyere andel operative intervensjoner under fødsel, og en høyere andel komplikasjoner hos mor og barn. Det ble utført 44 akutte keisersnitt i Lofoten i gitte periode. Som fødestue har Lofoten en høy forekomst av akutte keisersnitt, høyere andel operative forløsninger og høy forekomst av komplikasjoner for mor og barn, sammenliknet med Finnsnes. Resultatet kan tyde på at fødestuen i Lofoten kan forbedre seleksjonen, men det ble funnet svakheter ved seleksjonskjemaet for valg av fødested.