Potensielle interaksjoner mellom kosttilskudd/naturmidler og legemidler hos pasienter over 70 år ved Nordlandssykehuset - Bodø - Gudmundsson, Larus; Bolstad, Victoria (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
I denne oppgaven har vi forsøkt å avdekke bruken av kosttilskudd og naturmidler, potensielle interaksjoner mellom kosttilskudd og legemidler og i hvor stor grad kosttilskudd og naturmidler vektlegges hos behandlende helsepersonell hos ikketerminale innlagte pasienter over 70 år ved Nordlandssykehuset Bodø. Vi har gjennom personlig tilstedeværelse intervjuet 40 pasienter ved hjelp av et semistrukturert spørreskjema basert på sykehusets samstemningsprotokoll. Vi har sammen med RELIS utført interaksjonssøk i relevante databaser for de aktuelle kosttilskudd, naturmidler og legemidler som ble avdekket. lant 40 innlagte ikke-terminale pasienter på over 70 år fant vi at 60% brukte kosttilskudd eller naturmidler fast. Det hyppigst brukte kosttilskuddet var omega-3 tilskudd. Tre av deltakerne hadde potensielt klinisk relevante interaksjoner mellom kosttilskudd/naturmidler og legemidler. Ingen av disse KT/NM var nevnt i pasientens elektroniske journal, var med i kurve eller i henvisningen. Bare tre deltakere hadde blitt spurt om bruk av kosttilskudd ved journalopptak på sykehuset og av fastlege. En pasient hadde selv nevnt til fastlegen at han bruker KT/NM, mens to nevnte dette senere under oppholdet.