Dåp og dåpspraksis i Finnmark - Kjenne, Anne Kirsti (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Denne studien har følgende forskningsspørsmål: Hvilke variasjoner kan vi finne i dåpspraksis i Finnmark, og hvordan kan vi forstå disse variasjonene, samt fortolke dem teologisk ut ifra deres kontekst? Studiet bygger på empiri fra en tidligere studie av samme forfatter som avdekket variasjoner innen dåpspraksis i Finnmark. Ved bruk av registerdata fra Den norske kirkes medlemsregister og semistrukturerte intervjuer med dåpsforeldre ble det avdekket flere tydelige variasjoner innen dåpspraksis, typisk knyttet til om bosted var innenfor samisk kjerneområde eller ikke. I denne studien kobles denne empirien sammen med teori om riter/ ritualer, teologisk dåpsteori og nyere samisk teologisk forskning for å finne fram til en nærmere forståelse av disse variasjonene. Variasjonene kyttes også til om forskeren legger til grunn et utenifraperspektiv eller et innenifraperspektiv. Gjennom bruk av abduktiv metode søker studien å gi både religionsfenomenologiske, teologiske og kontekstuelle forklaringer på de variasjonene som avdekkes. De viktigste variasjonene dreier seg om antall faddere ved dåp, hyppigheten av hjemmedåp, dåpsvannets betydning og behandling (særlig ved hjemmedåp) og klesvalgets betydning i forbindelse med dåp. De variasjonene som avdekkes er i stor grad mellom samisk og norsk område av Finnmark. Imidlertid avdekkes det en tydelig likhet; nemlig at dåpen er viktig, både fra et utenifra- og et innenifraperspektiv.