Prehospital kapnografi på ikke-intuberte pasienter Er kapnografi på ikke-intuberte pasienter ved bruk av Corpuls3, en nøyaktig og presis undersøkelse? - Møller, Mikael (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
Kapnografi har lenge vært gullstandard for overvåkning av respirasjon hos intuberte pasienter. De siste årene har ny teknologi blitt utviklet som muliggjør bruk av kapnograf på ikke intuberte pasienter, det har også blitt forsket på mange mulige nye bruksområder. Med denne studien ønsket vi å se på hvordan verdien fra kapnografi i en praktisk klinisk situasjon stemmer overens med verdien fra en arteriell blodgass. Vi utførte en prospektiv semi-blind studie der vi sammenliknet PetCO2 verdier fra kapnografi i ambulansetjenesten UNN med verdier fra PaCO2 verdier tatt i akuttmottak ved UNN Tromsø i perioden juli 2018-februar 2019. Inklusjonskriterier var at de to målingene ble utført. Ingen eksklusjonskriterier. Totalt fikk 32 pasienter målt både PetCO2 og PaCO2 i løpet av tidsrommet. Ved å sette opp resultatene parvis i et Bland-Altman diagram fant vi at PetCO2 i gjennomsnitt lå 1,48 kPa (-0,1-3,1) 95% KI, høyere enn PaCO2. Vi fant en signifikant korrelasjon mellom PaCO2 og PetCO2 ( R= 0,678 P<0,01, N 32). Ut fra vår studie ser det ut som kapnografi på ikke intuberte pasienter i en praktisk klinisk situasjon ikke stemmer godt overens med verdier fra blodgass, og dermed verken er en nøyaktig eller presis undersøkelse. Flere studier med noe mer pasientsamarbeid under selve målingen kan være nødvendig for å verifisere funnene vi har gjort.