Tidsbruk til traumesenter - Studie av traumepasienter på Helgeland - Nikolaisen, Ragnvald (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
Målsetningen er å beskrive traumehåndtering for alvorlig skadde traumepasienter på Helgeland i perioden 2015-2017. En forsøker å vurdere hvorvidt implementering av ny kommunikasjonsprotokoll i Helse Nord greide å redusere tidsbruk i traumekjeden. I tillegg kartlegger man om kommunikasjonsprotokollen er kjent for aktører i traumesystemet. Metode: Studien er retrospektiv. Traumepasienter med ISS>15 som overflyttes traumesenter Tromsø i perioden 2015-2017 inkluderes. Det gjøres en deskriptiv oppsummering av disse. Traumepasientene som overflyttes innen 24 timer sammenlignes med tilsvarende traumepasienter i 2010-2011 vedrørende tidsbruk i traumekjeden. Kjennskap til og oppfatning om kommunikasjonsprotokoll i Helse Nord undersøkes ved telefonintervju av traumeledere i Helgelandssykehuset og ved traumesenter UNN Tromsø. Ved gjennomgang av lydlogg fra identifiserte kasuistikker vurderes det hvorvidt traumeledere fulgte kommunikasjonsprotokollen. Resultater: Det ble registrert 351 traumer på Helgeland i perioden, 21 hadde ISS>15 og ble flyttet til traumesenter Tromsø. 15 alvorlig skadde ble overflyttet innen 24 timer. Blant disse var median prehospital tid 1 t 20 min. Median tid for primærinnleggelse var 4 t 27 min. Median tid for overflytting til traumesenter var 2 t 9 min. Median tid i traumekjeden var 7 t 38 min. Sammenlignet med tall fra 2010-2011 ser vi en nedgang i median tid for primærinnleggelse på 41min. Median tid i traumekjeden reduseres med 37 min. Forskjellen er ikke statistisk signifikant. Gjennomgang av lydlogger viser at kommunikasjonsprotokoll blir fulgt i kun 19% av tilfellene. Ved intervju finner man stor variasjon i kjennskap til kommunikasjonsprotokoll. Bifunn: For alvorlig skadde traumer som overflyttes til Tromsø observeres en undertriage for tilkalling av traumeteam på 24%. Konklusjon: Man ser en tendens til at tidsbruk i traumekjeden reduseres, hvor tidsgevinst synes å være i akuttsykehus. Forskjellen er ikke statistisk signifikant. Gjennomgang av lydlogg og intervju med ...