Evaluering av en behandling- og rehabiliteringsavdeling i distrikt: kan den avlaste sykehus? - Mathiassen, Mariann; Hov, Solveig (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
Innledning: Samhandlingsreformen ble innført i 2012. Et av de mest sentrale virkemidlene i samhandlingsreformen er etablering av kommunalt øyeblikkelig hjelp døgnopphold (KAD). Hensikten med KAD er å unngå innleggelser i spesialisthelsetjenesten, og å tilby pasienter tjenester der hvor pasienten bor. Behandling- og rehabiliteringsavdelingen (BRA) i Lenvik kommune består av 5 interkommunale KAD-senger og en kommunal korttidsavdeling med 13 sengeplasser. Formål: Formålet med oppgaven var å evaluere aktiviteter ved BRA på Finnsnes, i tillegg til å undersøke om BRA avlastet spesialisthelsetjenesten. Materiale og metode: Oppgaven er en tverrsnittstudie. I perioden fra 03.09.18 til og med 25.11.18 har vi ved hjelp av spørreskjema av innleggende lege, innleggelsesskjema og utskrivelsesskjema av vakthavende sykepleier, og journalopplysninger kartlagt alle pasienter som ble innlagt ved BRA, fra fastlegekontor eller legevakt. Resultater: 102 pasienter ble inkludert i studien. Gjennomsnittsalder ved innleggelse var 69,3 år. 53,9% var kvinner. Fire av fem pasienter som ble lagt inn var bosatt i Lenvik kommune. 80,4% av pasientene ble lagt inn av legevaktslege. Sykdom eller symptomer fra luftveiene, fordøyelsessystemet og muskel- skjelettsystemet var årsak til innleggelse i hhv. 20,6%, 18,6% og 17,6% av tilfellene. 30 av pasientene hadde praktisk bistand i hjemmet. Disse hadde gjennomsnittlig liggedøgn på seks døgn. De resterende 72 pasientene hadde ikke praktisk bistand i hjemmet. Disse hadde et gjennomsnittlig liggedøgn på tre døgn. For hvert ekstra besøk pasienten hadde av hjemmetjeneste, økte antall liggedøgn med 0,3 (p=0,006). 73,5% av pasientene ble skrevet ut til hjemmet, mens kun 10,8% ble overført til sykehus. 10 av de 11 pasientene som ble overført til sykehus var innlagt ved KAD. Innleggende lege ville sendt 56% av pasientene til sykehus dersom BRA ikke hadde vært tilgjengelig på innleggelsestidspunktet. Konklusjon: Behandling- og rehabiliteringsavdelingen (BRA) utreder og behandler mange pasienter som ...