Sent-debuterende multippel sklerose ved Nordlandssykehuset HF - Evensen, Anniken Foss (UiT Norges arktiske universitet, 2019)
Bakgrunn/formål: Sent-debuterende multippel sklerose (LOMS) er pasienter som får sitt første symptom på MS etter 50-årsalder. Studier har vist at debut etter fylte 50 år er mindre vanlig enn debut i yngre alder. Andel av LOMS-pasienter varierer fra 1.36-9.4% i ulike studier. Det har tidligere blitt funnet at blant LOMS-pasienter er en høy andel menn, og det har vært trukket frem at et progressivt forløp og motoriske symptomer er vanligere blant LOMS-pasienter. I denne studien identifiseres og beskrives en definert pasientpopulasjon med LOMS ved Nordlandssykehuset. Materiale og metode: Materialet omfatter 10-årsdata hentet ut fra MS-registeret med filter for Nordlandssykehuset. Studiepopulasjonen er LOMS-pasienter med symptomdebut mellom 2009 og 2018. Supplerende datamateriale brukt i oppgaven er hentet fra pasientenes journaler, årsrapporten publisert av Norsk MS-register og biobank samt offentlige data publisert av Statistisk sentralbyrå og Indeks Nordland. Datamaterialet har blitt brukt til å beskrive epidemiologiske trekk og kliniske karakteristika hos LOMS-pasienter fra debut av sykdom og i oppfølgingsperioden etter diagnosen ble stilt. Resultater: I denne studien finner vi at av alle MS-pasientene som følges opp ved Nordlandssykehuset HF er 9.2% definert som pasienter med LOMS. Studiepopulasjonen bestod av totalt 16 pasienter. Av disse hadde 11 pasienter (68.8%) RRMS, 4 pasienter (25%) PPMS og 1 pasient (6.3%) SPMS. Kjønnsratio i studiepopulasjonen var 2.14:1 (kvinner:menn). Gjennomsnittlig debutalder var 54.7 år. Forskjellen mellom tid fra debut til diagnose mellom pasienter med debut før fylte 50 år og LOMS-pasienter var 0.87 år, men forskjellen var ikke statistisk signifikant (p= 0.996). Gjennomsnittlig EDSS ved siste kontroll var 3.2. Av pasientene fikk 11 pasienter (68.8 %) sykdomsmodulerende behandling. Alle pasientene hadde MR fra diagnose, 10 av 11 pasienter (90.9%) hadde MR fra oppfølgingsperioden. Konklusjon: Andelen LOMS-pasienter er høyere i denne studien sammenliknet med andre publiserte ...