«Æ har fortsatt myredialækt! Æ snakke ikkje sånn så di i Tromsø!» En språkvitenskapelig masteravhandling om språkvariasjon, dialekt og holdninger hos seks øksnesværinger i Tromsø by - Reinholdtsen, Kristina Hansen (UiT Norges arktiske universitet, 2018)
I denne masteravhandlingen er språk på flyttefot i fokus. Hva skjer med språket når man flytter på seg, og hva skjer når flyttingen skjer mellom bygd og by? Seks innflyttere i Tromsø som opprinnelig kommer fra Øksnes kommune i Nordland ble intervjuet, og gjennom transkripsjon har jeg kartlagt språkene deres. Informantene hadde bodd i Tromsø i alt fra 7 til 18 år, og gruppen utgjorde tre kvinner og tre menn i alderspennet 27-37 år. Ved å se etter noen bestemte leksikalske, morfologiske eller fonologiske variabler (som tradisjonelt sett er ulike mellom øksnesmål og tromsømål), ble det telt og registrert variasjon. Det teoretiske rammeverket utgjorde akkommodasjonsteorien, og teorien om sosiale nettverk. Hvorvidt er det snakk om språklig tilpasning hos informantene? Eller har det sosiale nettverket rundt dem noe å si? I tillegg ble de sosiolingvistiske begrepene "status" og "prestisje" anvendt i forsøket på å forklare den eventuelle språkvariasjonen som ble registrert. Andre sosiale variabler som språk og identitet, samt holdninger, alder og kjønn ble trukket inn i oppgaven.