Finnmarkskommisjonen justerer kursen - Ravna, Øyvind (Tidsskrift for eiendomsrett, 2020)
Finnmarkskommisjonen er opprettet for å utrede rettigheter til land og vann i Finnmark. Den har i dag fullført seks utredninger. Vurderingene og konklusjonene i de fem første rapportene er så vidt like når det gjelder kollektive rettigheter at de kan sies å være «skåret over samme lest». I desember 2019 la kommisjonen fram sin sjette utredning, rapport felt 4 Karasjok. Denne utredningen bryter i betydelig grad med de foregående, idet kommisjonen for første gang kommer til at folket i et felt eier sine utmarksområder. I denne artikkelen undersøkes det hvordan kommisjonen kommer til et slikt resultat, hvor det pekes på at det er en følge en annen tilnærming til rettsregler, rettshistorie og folkerett, enn av vesensforskjeller i faktiske forhold.