Spiser studenter i Nord-Norge nok fisk? En spørreundersøkelse blant studenter ved Universitetet i Tromsø - Johansen, Trygve (UiT The Arctic University of Norway, 2018)
Et godt kosthold er av stor betydning for helsen og livskvaliteten. Et godt og variert kosthold bidrar til å forebygge mot en rekke livsstilsykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes, fedme og overvekt. Fisk og annen sjømat er en nøkkelstein i et godt kosthold og gir viktige næringsstoffer som vitaminer (A og D), mineraler (selen og jod), proteiner og essensielle fettsyrer (omega-3 fettsyrene dokosaheksaensyre og eikosapentaensyre). De siste 2-3 årene har det vært flere oppslag knyttet til ungdom og kosthold, spesielt sviktende konsum av fisk blant unge i Norge. Dette fokuset på sviktende fiskekonsum og ungdom og unge gjorde det interessant å undersøke om dette også var tilfelle for studentene ved Universitetet i Tromsø. Formålet med oppgaven var å kartlegge kostholdsvanene og spesielt fiskekonsumet blant studenter ved Universitetet i Tromsø. Resultatene fra undersøkelsen viste at 30,3 % av studentene som deltok i undersøkelsen spiste fisk minst to ganger i uken, noe som er i tråd med helsekostanbefalingene. 69,7 % av studentene hadde et fiskeinntak som var lavere enn det som er anbefalt, men likevel spiste 62,3 % av studentene fisk til middag minst én gang i uken. Videre viste resultatene at fet fisk var mer populært til middag enn mager fisk blant studentene.