Spiser studenter i Nord-Norge nok fisk? En spørreundersøkelse blant studenter ved Universitetet i Tromsø

Et godt kosthold er av stor betydning for helsen og livskvaliteten. Et godt og variert kosthold bidrar til å forebygge mot en rekke livsstilsykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes, fedme og overvekt. Fisk og annen sjømat er en nøkkelstein i et godt kosthold og gir viktige næringsstoffer som...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Johansen, Trygve
Format: Master Thesis
Language:Bokmål
Published: UiT The Arctic University of Norway 2018
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/21205
_version_ 1829311760159473664
author Johansen, Trygve
author_facet Johansen, Trygve
author_sort Johansen, Trygve
collection University of Tromsø: Munin Open Research Archive
description Et godt kosthold er av stor betydning for helsen og livskvaliteten. Et godt og variert kosthold bidrar til å forebygge mot en rekke livsstilsykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes, fedme og overvekt. Fisk og annen sjømat er en nøkkelstein i et godt kosthold og gir viktige næringsstoffer som vitaminer (A og D), mineraler (selen og jod), proteiner og essensielle fettsyrer (omega-3 fettsyrene dokosaheksaensyre og eikosapentaensyre). De siste 2-3 årene har det vært flere oppslag knyttet til ungdom og kosthold, spesielt sviktende konsum av fisk blant unge i Norge. Dette fokuset på sviktende fiskekonsum og ungdom og unge gjorde det interessant å undersøke om dette også var tilfelle for studentene ved Universitetet i Tromsø. Formålet med oppgaven var å kartlegge kostholdsvanene og spesielt fiskekonsumet blant studenter ved Universitetet i Tromsø. Resultatene fra undersøkelsen viste at 30,3 % av studentene som deltok i undersøkelsen spiste fisk minst to ganger i uken, noe som er i tråd med helsekostanbefalingene. 69,7 % av studentene hadde et fiskeinntak som var lavere enn det som er anbefalt, men likevel spiste 62,3 % av studentene fisk til middag minst én gang i uken. Videre viste resultatene at fet fisk var mer populært til middag enn mager fisk blant studentene.
format Master Thesis
genre Nord-Norge
Tromsø
Universitetet i Tromsø
genre_facet Nord-Norge
Tromsø
Universitetet i Tromsø
geographic Tromsø
geographic_facet Tromsø
id ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/21205
institution Open Polar
language Norwegian (Bokmål)
op_collection_id ftunivtroemsoe
op_relation https://hdl.handle.net/10037/21205
op_rights Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0)
Copyright 2018 The Author(s)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0
publishDate 2018
publisher UiT The Arctic University of Norway
record_format openpolar
spelling ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/21205 2025-04-13T14:23:06+00:00 Spiser studenter i Nord-Norge nok fisk? En spørreundersøkelse blant studenter ved Universitetet i Tromsø Johansen, Trygve 2018-05-15 https://hdl.handle.net/10037/21205 nob nob UiT The Arctic University of Norway UiT Norges arktiske universitet https://hdl.handle.net/10037/21205 Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-NC-SA 3.0) Copyright 2018 The Author(s) https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0 VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Andre fiskerifag: 929 VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Other fisheries disciplines: 929 FSK-3960 Master thesis Mastergradsoppgave 2018 ftunivtroemsoe 2025-03-14T05:17:56Z Et godt kosthold er av stor betydning for helsen og livskvaliteten. Et godt og variert kosthold bidrar til å forebygge mot en rekke livsstilsykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes, fedme og overvekt. Fisk og annen sjømat er en nøkkelstein i et godt kosthold og gir viktige næringsstoffer som vitaminer (A og D), mineraler (selen og jod), proteiner og essensielle fettsyrer (omega-3 fettsyrene dokosaheksaensyre og eikosapentaensyre). De siste 2-3 årene har det vært flere oppslag knyttet til ungdom og kosthold, spesielt sviktende konsum av fisk blant unge i Norge. Dette fokuset på sviktende fiskekonsum og ungdom og unge gjorde det interessant å undersøke om dette også var tilfelle for studentene ved Universitetet i Tromsø. Formålet med oppgaven var å kartlegge kostholdsvanene og spesielt fiskekonsumet blant studenter ved Universitetet i Tromsø. Resultatene fra undersøkelsen viste at 30,3 % av studentene som deltok i undersøkelsen spiste fisk minst to ganger i uken, noe som er i tråd med helsekostanbefalingene. 69,7 % av studentene hadde et fiskeinntak som var lavere enn det som er anbefalt, men likevel spiste 62,3 % av studentene fisk til middag minst én gang i uken. Videre viste resultatene at fet fisk var mer populært til middag enn mager fisk blant studentene. Master Thesis Nord-Norge Tromsø Universitetet i Tromsø University of Tromsø: Munin Open Research Archive Tromsø
spellingShingle VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Andre fiskerifag: 929
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Other fisheries disciplines: 929
FSK-3960
Johansen, Trygve
Spiser studenter i Nord-Norge nok fisk? En spørreundersøkelse blant studenter ved Universitetet i Tromsø
title Spiser studenter i Nord-Norge nok fisk? En spørreundersøkelse blant studenter ved Universitetet i Tromsø
title_full Spiser studenter i Nord-Norge nok fisk? En spørreundersøkelse blant studenter ved Universitetet i Tromsø
title_fullStr Spiser studenter i Nord-Norge nok fisk? En spørreundersøkelse blant studenter ved Universitetet i Tromsø
title_full_unstemmed Spiser studenter i Nord-Norge nok fisk? En spørreundersøkelse blant studenter ved Universitetet i Tromsø
title_short Spiser studenter i Nord-Norge nok fisk? En spørreundersøkelse blant studenter ved Universitetet i Tromsø
title_sort spiser studenter i nord-norge nok fisk? en spørreundersøkelse blant studenter ved universitetet i tromsø
topic VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Andre fiskerifag: 929
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Other fisheries disciplines: 929
FSK-3960
topic_facet VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Andre fiskerifag: 929
VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Other fisheries disciplines: 929
FSK-3960
url https://hdl.handle.net/10037/21205