Biokjemisk sammensetning og bioaktivitet i enzymatisk hydrolyserte torskehoder
I Norge utgjør ikke-smittsomme sykdommer hele 87 % av sykdomsbyrden (FHI, 2018). Hovedårsaken til disse sykdommene er feilernæring (Mozaffarian, 2016). At fisk og sjømat er bra for helsen er godt akseptert, men helsefordelene har i hovedsak vært knyttet til den gunstige fettsyresammensetningen i sjø...
Main Author: | |
---|---|
Format: | Master Thesis |
Language: | Norwegian Bokmål |
Published: |
UiT The Arctic University of Norway
2020
|
Subjects: | |
Online Access: | https://hdl.handle.net/10037/21202 |
id |
ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/21202 |
---|---|
record_format |
openpolar |
spelling |
ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/21202 2023-05-15T16:19:24+02:00 Biokjemisk sammensetning og bioaktivitet i enzymatisk hydrolyserte torskehoder Gabrielsen, Ronja Amalie 2020-05-15 https://hdl.handle.net/10037/21202 nob nob UiT The Arctic University of Norway UiT Norges arktiske universitet https://hdl.handle.net/10037/21202 Copyright 2020 The Author(s) VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Andre fiskerifag: 929 VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Other fisheries disciplines: 929 FSK-3960 Master thesis Mastergradsoppgave 2020 ftunivtroemsoe 2021-06-25T17:58:12Z I Norge utgjør ikke-smittsomme sykdommer hele 87 % av sykdomsbyrden (FHI, 2018). Hovedårsaken til disse sykdommene er feilernæring (Mozaffarian, 2016). At fisk og sjømat er bra for helsen er godt akseptert, men helsefordelene har i hovedsak vært knyttet til den gunstige fettsyresammensetningen i sjømat. I de senere år har interessen for bioaktive komponenter økt, og marint restråstoff kan være en kilde til slike komponenter (Hamed et al., 2015). Vesterålen Marine Proteiner AS ønsker å se på muligheten for å implementere enzymatisk hydrolyse for å utnytte proteinene i torskehoder (Gadus Morhua) til humant konsum. Dersom man kan dokumentere en helsefremmende effekt vil det gi en økt verdi til produktet. Formålet med denne oppgaven var å karakterisere biokjemisk sammensetning i torskehoder, utbytte ved enzymatisk hydrolyse og kartlegge mulig bioaktive egenskaper i enzymatisk hydrolyserte torskehoder. De bioaktive egenskapene som ble analysert var antioksidativ, metthetsregulerende, antidiabetes og antiinflammatorisk effekt. Hoder av torsk fanget utfor Vesterålen i november ble kvernet og hydrolysert med fem ulike enzymer eller enzymkombinasjoner (A. B, C, D, E), i tillegg til en hydrolysekontroll uten enzymtilsetning. I torskehoder var prosentinnholdet for protein, fett, vann og aske henholdsvis 14,9; 0,8; 71,9 og 15,3 %. Enzymatisk hydrolyse resulterte i proteinutbyttet mellom 25% og 31% og et proteininnhold på 52-53%. For hydrolysekontroll var proteinutbytte og proteininnhold henholdsvis 18,2% og 48%. Hydrolysat C hadde høyest proteinutbytte og proteininnhold, hydrolysat A hadde høyest innhold av essensielle aminosyrer, og hydrolysat D hadde høyest innhold av frie aminosyrer. Den antioksidative kapasiteten målt med ORAC var mellom 90 og 150 µmol TE/g høyere for hydrolysatene sammenlignet med kontrollen, hydrolysat C hadde best antioksidativ kapasitet. Den antioksidative kapasiteten målt med FRAP var ikke høyere for hydrolysatene. Hydrolysat E og kontroll viste en dose-avhengig sekresjon av GLP-1 som gir indikasjon på metthetsregulerende effekt. Det ble ikke funnet antidiabetes eller antiinflammatorisk effekt i noen av hydrolysatene. Konklusjonen er at enzymatisk hydrolyse øker utbytte, proteininnhold, essensielle aminosyrer og frie aminosyrer. Basert på resultatene bør videre arbeid fokusere på antioksidativ kapasitet i samtlige hydrolysat og metthetsregulerende effekt i hydrolysat E og kontrollen. Master Thesis Gadus morhua Vesterålen University of Tromsø: Munin Open Research Archive Vesterålen ENVELOPE(14.939,14.939,68.754,68.754) |
institution |
Open Polar |
collection |
University of Tromsø: Munin Open Research Archive |
op_collection_id |
ftunivtroemsoe |
language |
Norwegian Bokmål |
topic |
VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Andre fiskerifag: 929 VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Other fisheries disciplines: 929 FSK-3960 |
spellingShingle |
VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Andre fiskerifag: 929 VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Other fisheries disciplines: 929 FSK-3960 Gabrielsen, Ronja Amalie Biokjemisk sammensetning og bioaktivitet i enzymatisk hydrolyserte torskehoder |
topic_facet |
VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Fiskerifag: 920::Andre fiskerifag: 929 VDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Other fisheries disciplines: 929 FSK-3960 |
description |
I Norge utgjør ikke-smittsomme sykdommer hele 87 % av sykdomsbyrden (FHI, 2018). Hovedårsaken til disse sykdommene er feilernæring (Mozaffarian, 2016). At fisk og sjømat er bra for helsen er godt akseptert, men helsefordelene har i hovedsak vært knyttet til den gunstige fettsyresammensetningen i sjømat. I de senere år har interessen for bioaktive komponenter økt, og marint restråstoff kan være en kilde til slike komponenter (Hamed et al., 2015). Vesterålen Marine Proteiner AS ønsker å se på muligheten for å implementere enzymatisk hydrolyse for å utnytte proteinene i torskehoder (Gadus Morhua) til humant konsum. Dersom man kan dokumentere en helsefremmende effekt vil det gi en økt verdi til produktet. Formålet med denne oppgaven var å karakterisere biokjemisk sammensetning i torskehoder, utbytte ved enzymatisk hydrolyse og kartlegge mulig bioaktive egenskaper i enzymatisk hydrolyserte torskehoder. De bioaktive egenskapene som ble analysert var antioksidativ, metthetsregulerende, antidiabetes og antiinflammatorisk effekt. Hoder av torsk fanget utfor Vesterålen i november ble kvernet og hydrolysert med fem ulike enzymer eller enzymkombinasjoner (A. B, C, D, E), i tillegg til en hydrolysekontroll uten enzymtilsetning. I torskehoder var prosentinnholdet for protein, fett, vann og aske henholdsvis 14,9; 0,8; 71,9 og 15,3 %. Enzymatisk hydrolyse resulterte i proteinutbyttet mellom 25% og 31% og et proteininnhold på 52-53%. For hydrolysekontroll var proteinutbytte og proteininnhold henholdsvis 18,2% og 48%. Hydrolysat C hadde høyest proteinutbytte og proteininnhold, hydrolysat A hadde høyest innhold av essensielle aminosyrer, og hydrolysat D hadde høyest innhold av frie aminosyrer. Den antioksidative kapasiteten målt med ORAC var mellom 90 og 150 µmol TE/g høyere for hydrolysatene sammenlignet med kontrollen, hydrolysat C hadde best antioksidativ kapasitet. Den antioksidative kapasiteten målt med FRAP var ikke høyere for hydrolysatene. Hydrolysat E og kontroll viste en dose-avhengig sekresjon av GLP-1 som gir indikasjon på metthetsregulerende effekt. Det ble ikke funnet antidiabetes eller antiinflammatorisk effekt i noen av hydrolysatene. Konklusjonen er at enzymatisk hydrolyse øker utbytte, proteininnhold, essensielle aminosyrer og frie aminosyrer. Basert på resultatene bør videre arbeid fokusere på antioksidativ kapasitet i samtlige hydrolysat og metthetsregulerende effekt i hydrolysat E og kontrollen. |
format |
Master Thesis |
author |
Gabrielsen, Ronja Amalie |
author_facet |
Gabrielsen, Ronja Amalie |
author_sort |
Gabrielsen, Ronja Amalie |
title |
Biokjemisk sammensetning og bioaktivitet i enzymatisk hydrolyserte torskehoder |
title_short |
Biokjemisk sammensetning og bioaktivitet i enzymatisk hydrolyserte torskehoder |
title_full |
Biokjemisk sammensetning og bioaktivitet i enzymatisk hydrolyserte torskehoder |
title_fullStr |
Biokjemisk sammensetning og bioaktivitet i enzymatisk hydrolyserte torskehoder |
title_full_unstemmed |
Biokjemisk sammensetning og bioaktivitet i enzymatisk hydrolyserte torskehoder |
title_sort |
biokjemisk sammensetning og bioaktivitet i enzymatisk hydrolyserte torskehoder |
publisher |
UiT The Arctic University of Norway |
publishDate |
2020 |
url |
https://hdl.handle.net/10037/21202 |
long_lat |
ENVELOPE(14.939,14.939,68.754,68.754) |
geographic |
Vesterålen |
geographic_facet |
Vesterålen |
genre |
Gadus morhua Vesterålen |
genre_facet |
Gadus morhua Vesterålen |
op_relation |
https://hdl.handle.net/10037/21202 |
op_rights |
Copyright 2020 The Author(s) |
_version_ |
1766005796128161792 |