Er aktive ansatte mindre sykemeldte? En longitudinell studie av sammenhengen mellom registrert fysisk aktivitet i mobilapplikasjonen SPOR og sykefravær ved Sparebank 1 Nord-Norge - Stensland, Eva (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Norsk sykefravær er høyt sammenlignet med andre land i Europa og hovedårsakene til fraværet er muskel og skjelettlidelser, samt lettere psykiske lidelser. Fysisk aktivitet er en faktor som kan forebygge disse lidelsene. Studiens hovedmål var å undersøke den potensielle sammenhengen mellom fysisk aktivitet og sykefravær. Studien har benyttet data for sykefravær til ansatte ved SpareBank 1 Nord-Norge (N=797), samt data over registrert fysisk aktivitet gjennom mobilapplikasjonen SPOR for perioden 2014-2018. Det er benyttet stimodeller med krysseffekter og flernivåanalyse, samt linjediagrammer for å undersøke trendene i perioden. Resultatene tyder på at det er en sammenheng mellom sykefravær og fysisk aktivitet. Analysene viste at en gjennomsnittlig økning på to timer fysisk aktivitet per uke henger sammen med en ukes redusert sykefravær per år. Studien kan ikke avgjøre om økt fysisk aktivitet er årsaken til redusert sykefravær, eller om den fysiske aktiviteten påvirkes av sykefraværet. Det ble funnet en sterk sammenheng mellom kjønn og sykefravær; kvinner var i gjennomsnitt 38 timer mer sykemeldt enn menn. Det var også en effekt av alder; for hvert års økning i alder, er man en time mer sykemeldt. Samtidig hang alder sammen med treningsmengde; for hvert år økning i alder, ble det registrert 1.34 timer mer fysisk aktivitet. Studien kunne ikke bekrefte at sykefravær påvirker fysisk aktivitet i negativ retning. Resultatene antyder at fysisk aktivitet henger sammen med sykefravær, men grundigere analyser er nødvendig for å kunne si noe om hva som er årsak og hva som er virkning. Compared with other countries in Europe, the sick leave percentage in Norway is high and the main causes are muscle and skeletal pain and minor mental disorders. The aim of the present study was to examine the possible connection between physical activity and sick leave. The study has used data of sick leave from SpareBank 1 Nord-Norge (N=797) and registered physical activity through the mobile application SPOR for the periode 2014-2018. ...