En kvalitativ studie om jobbspesialisters utfordringer med implementeringen av Individuell jobbstøtte for mennesker med alvorlige psykiske lidelser - Jakobsen, Cicilie Marie (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Tema for studien er jobbspesialisters utfordringer med å implementere Individuell jobbstøtte (IPS) for mennekser med alvorlige psykiske lidelser. Flere undersøkelser viser at personer med alvorlige psykiske lidelser gjerne vil være i lønnet arbeid. Arbeid og psykisk helse har over flere år vært et sentralt politisk tema i Norge. Til tross for en rekke nasjonale strategier for å få flest mulig ut i jobb opplever fortsatt mange mennesker med alvorlige psykiske helseplager å stå utenfor arbeidslivet. Det fines flere arbeidsrettede rehabiliteringstiltak for mennekser med psykiske lidelser, blant annet IPS. IPS er en evidensbasert metode som går ut på å hjelpe mennesker med alvorlige psykiske helseplager ut i ordinært arbeidsliv parallelt med behandling. Forskning viser at IPS har god effekt, men tilbudet er pr. i dag ikke implementert som en standard i psykisk helsetjeneste. Hensikten med studien var å få mer kunnskap om jobbspesialisters utfordringer med å implementere IPS i Nord Norge.