Venturekapital i Nord-Norge : en analyse av tre tidligfase investeringsfond - Mannsverk, Trond; Johansen, Rune Morten (Universitetet i Tromsø, 2009)
Oppgaven forsøker å sette søkelyset på venturekapital som investeringsform innenfor Nord-Norge som region. Dette gjøres gjennom å foreta en analyse av tre utvalgte tidligfase investeringsfond – Såkorn Invest Nord i Bodø, Norinnova i Tromsø og Origo Kapital i Alta. Denne analysen ser på fondenes verdiskaping for eierne sine – en verdiskaping som deles inn i to elementer; finansiell avkastning og ikke-finansielle mål og forventninger. Videre vies det et kapittel til emnet venturekapital, ettersom emneområdet oppleves som relativt nytt og ukjent utenfor PE- og andre finansmiljø i Norge. Det vises til at Private Equity (PE) er investeringer i ikke-børsnoterte selskaper, og hvordan venturekapital er en underkategori til PE som refererer til investeringer i en tidlig fase i et foretaks utvikling. En kort redegjørelse for utviklingen til begrepet gis også – fra oppstandelsen i USA og videre til utviklingen i Europa og Norge. Ikke minst gis det en introduksjon til markedet i Nord-Norge.