Seksuelt overførbare infeksjoner i Tromsø - en retrospektiv kvalitetsstudie ved venerologisk poliklinikk, UNN - Holdø, Henriette Højte (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Innledning Venerologisk poliklinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) behandler seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) hos pasienter henvist av lege eller som kommer ved drop-in time. Flere SOI er allmennfarlig smittsomme sykdommer. Klamydia er den vanligste meldepliktige SOI i Norge og det er et stort fokus på forebygging blant unge. Formålet med oppgaven er å undersøke pasientgrunnlaget fra 2018 ved venerologisk poliklinikk UNN. Dette for å bidra til kvalitetsforbedring og virksomhetsstyring ved avdelingen, som i tillegg er en utdanningsinstitusjon for leger i spesialisering. Ved å kartlegge pasientgrunnlaget og beregne assosiasjoner vil man kunne si noe om risiko og hva videre arbeid bør rettes mot. Metode Prosjektet ble utført som en retrospektiv kvalitetsstudie ved gjennomgang av pasientjournaler ved venerologisk poliklinikk UNN fra 2018. Pasientene ble avidentifisert ved innsamling av opplysningene alder, kjønn, kontaktårsak, undersøkt av lege eller sykepleier, symptomer, seksualpraksis og mikrobiologisk funn. Statistiske analyser ble gjennomført i SPSS. Resultater I løpet av 2018 ble det gjennomført 636 konsultasjoner hvorav 319 var kvinner og 317 var menn. De fleste var i aldersgruppen 21-30 år og kom ved drop-in. Rundt halvparten hadde symptomer, og mikrobiologisk funn ble påvist hos 20,5% av mennene og 14,4% av kvinnene. Chlamydia trachomatis var det agens som ble hyppigst påvist. Det var økt risiko for klamydiainfeksjon blant den yngste aldersgruppen, og flere fikk påvist det ved drop-in. Blant menn var kløe og dysuri assosiert med klamydia. Asymptomatiske pasienter hadde høyere risiko for påvisning av agens sammenliknet med de med symptomer. Konklusjon Med funnene fra denne studien bør fokus fortsatt rettes mot yngre pasienter, spesielt med tanke på klamydia. Flere signifikante resultater viste en høyere risiko for påvisning av agens hos asymptomatiske pasienter, muligens fordi mange tester seg grunnet risikoatferd eller smitteoppsporing. Med en høy forekomst av asymptomatiske infeksjoner, ...