Prevalens av metabolsk syndrom assosiert med selvrapportert fysisk aktivitet - Ramsvik, Audun (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Bakgrunn: Det metabolske syndrom (MetS) brukes om en gruppering av risikofaktorer assosiert med en fordobling av risiko for kardiovaskulære sykdommer og fem ganger økt risiko for utvikling av diabetes mellitus type-2. Prevalensen øker globalt og utviklingen relateres til økning i prevalensen av fedme og nedgang i fysisk aktivitet. Formål: Formålet med studien er å beskrive assosiasjonen mellom MetS og fysisk aktivitet i fritid blant deltakere i den syvende Tromsøundersøkelsen (Tromsø 7, 2015-2016), i kjønns- og aldersgrupper. Materiale og metode: Totalt 21 083 kvinner og menn deltok i Tromsø 7, hvorav 19 789 deltakere (52 % kvinner) med valide data ble brukt til videre analyser i 10-års aldersgrupper fordelt etter kjønn. Forhold mellom alder og risikofaktorer/kriterier for MetS ble testet med Pearson’s kjikvadrattest. Assosiasjonen mellom MetS og fysisk aktivitet ble undersøkt etter kjønn med binomial logistisk regresjon (odds ratio (OR) og 95% konfidensintervall (KI)), ujustert og justert for alder, røyking og alkoholforbruk. Resultater: Blant stillesittende menn var prevalensen av MetS 47,0 % i gruppen 40-49 år og 65,3 % i gruppen 70+ år, mens blant de aktive var tilsvarende prevalens 10,6 % og 27,3 %. Blant stillesittende kvinner var prevalensen 28,7 % i gruppen 40-49 år og 64,4 % i gruppen 70+ år, mens blant de aktive var tilsvarende prevalens 3,6 % og 40,0 %. MetS og fysisk aktivitet var inverst korrelert både i justerte og ujusterte modeller. Aktivitetsnivåene lett, moderat og aktiv var assosiert med OR på hhv. 0,64 (0,57-0,73), 0,38 (0,33–0,43) og 0,18 (0,13–0,24) for menn og 0,55 (0,48-0,62), 0,32 (0,27-0,38) og 0,24 (0,16-0,36) for kvinner ved justering for alder. Konklusjon: MetS var inverst assosiert med selvrapportert aktivitetsnivå. Stillesittende og aktivt aktivitetsnivå hadde hhv. høyest og lavest andel MetS. Det anbefales å øke bevisstheten rundt viktigheten av fysisk aktivitet i fritids rolle i forhold til MetS.