Postoperative ledningsforstyrrelser etter transkateter aortaventil-implantasjon ved Universitetssykehuset Nord Norge i perioden 2017-2020. - Isachsen, Harald Sondre (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Bakgrunn: Aortastenose (AS) er den vanligste klaffesykdommen og symptomatisk AS har dårlig prognose. Transkateter aortaventil-implantasjon (TAVI) er gullstandard for pasienter med symptomatisk aortastenose med moderat-høy operativ risiko. TAVI har siden 2008 blitt tilbudt ved UNN Tromsø og per mars 2020 har 675 pasienter fått TAVI ved UNN Tromsø. Hensikt: Dette var en kvalitetssikring-studie som fokuserte på rutinene rundt TAVI ved UNN Tromsø, post-TAVI elektrokardiografi-forandringer, ledningsforstyrrelser, permanent pacemaker implantasjons-frekvens (PPI), biokjemiske og ekkokardiografiske data og mortalitet hos 292 TAVI-opererte pasientene ved UNN Tromsø. Disse funnene ble sammenlignet med tidligere publikasjoner fra UNN Tromsø og den internasjonale litteraturen. Metoder: 320 pasienter operert i perioden 2017-2020 ble vurdert i denne studien. Pasientene ble inndelt i to grupper (gruppe 1 n=137, gruppe 2 n=155) utfra operasjonstidspunkt for å undersøke endringer over tid. Journalene ble gjennomgått for preoperative pasientkarakteristika, EKG-forandringer etter inngrepet, biokjemiske og ekkokardiografiske data, samt mortalitet. Statistiske analyser ble gjort i IBM SPSS Statistics 26. Resultater: 292 pasienter ble inkludert. PPI-frekvensen har økt fra 1,8% i periode 2008-2013 til 9,9% i perioden 2017-2020. I perioden 2017-2020 hadde 25% nyoppstått venstre grenblokk ved utskrivelse og frekvensen falt fra 33,5% i gruppe 1 til 15,3% i gruppe 2 (p<0,001). Moderate-store paravalvulær lekkasjer (PVL) falt fra gruppe 1 til 2 (16,2% vs. 8,0%, p=0,06). Peri- og postoperative slag/TIA rammet 6 pasienter (2,1%) før utskrivelse. 12-måneders og 24-måneders mortalitet var på hhv. 9,9% og 13,4% og det var ingen signifikant forskjell mellom de som fikk PPI og de som ikke fikk PPI, de som fikk moderat-stor PVL, og hos de som fikk ballongekspanderende og selvekspanderende proteser. Konklusjon: Nyoppstått venstre grenblokk ble registrert hos 25% av pasientene og frekvensen falt signifikant fra gruppe 1 til 2. Frekvensen av ny ...