Korttidsresultater og reseksjonsmarginer for leverreseksjoner ved UNN etter implementering av laparoskopisk teknikk.

Bakgrunn: Leverreseksjoner utføres på bred indikasjon, og er en etablert behandlingsform for både maligne og benigne tilstander. Prosedyren har tradisjonelt sett vært utført med åpen teknikk, men i de senere år har også laparoskopi fått sin plass i behandlingen. Formålet med denne oppgaven er å besk...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Paulsen, Regine Liavik
Format: Master Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: UiT Norges arktiske universitet 2020
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/20997
id ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/20997
record_format openpolar
spelling ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/20997 2023-05-15T18:34:18+02:00 Korttidsresultater og reseksjonsmarginer for leverreseksjoner ved UNN etter implementering av laparoskopisk teknikk. Paulsen, Regine Liavik 2020-07-05 https://hdl.handle.net/10037/20997 nob nob UiT Norges arktiske universitet UiT The Arctic University of Norway https://hdl.handle.net/10037/20997 Copyright 2020 The Author(s) VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750::Gasteroenterologisk kirurgi: 781 VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750::Gastroscopic surgery: 781 MED-3950 Master thesis Mastergradsoppgave 2020 ftunivtroemsoe 2021-06-25T17:58:10Z Bakgrunn: Leverreseksjoner utføres på bred indikasjon, og er en etablert behandlingsform for både maligne og benigne tilstander. Prosedyren har tradisjonelt sett vært utført med åpen teknikk, men i de senere år har også laparoskopi fått sin plass i behandlingen. Formålet med denne oppgaven er å beskrive utvikling i bruk av lapasoskopi, indikasjoner, komplikasjoner og reseksjonsmarginer for leverreseksjoner utført ved UNN Tromsø i perioden f.o.m 2008 t.o.m 2018. Vi ønsker spesifikt å se om innføring av laparoskopisk teknikk har ført til endringer i komplikasjonsrater eller økt andel ufrie reseksjonsmarginer (R1). Materiale og metode: Studien er en retrospektiv gjennomgang av prospektivt samlede data i Elektronisk pasientjournal (EPJ). Alle pasienter i DIPS UNN Tromsø 2008-2018 med NCSP- prosedyrekode tilsvarende «leverreseksjon» er inkludert i studien. Biopsier feilkodet som reseksjon er ekskludert. Pasientdemografi, peroperative- og postoperative variabler er innhentet, analysert og sammenlignet mellom pasienter operert med åpen og laparoskopisk teknikk. Analyser er gjort i SPSS. Resultater: Totalt 369 leverreseksjoner fordelt på 323 unike pasienter ble utført ved UNN Tromsø i studieperioden. Blant disse var 242 operert med åpen teknikk, mens 127 var påbegynt laparoskopisk. I studieperioden har det vært en økning i årlig volum av leverreseksjoner totalt, og en økende andel utføres laparoskopisk. Inngrep startet laparoskopisk hadde signifikant kortere liggetid (p = 0,001) og færre korttidskomplikasjoner sammenholdt med åpne operasjoner (p = 0,019, OR 0,3 (CI 0,1-0,8)). I løpet av studieperioden forelå det en signifikant reduksjon av komplikasjoner for alle inngrep samlet, mens man så en økning av total R1-rate i studiepopulasjonen. Det var ingen signifikant forskjell i fordeling R0/R1 mellom gruppene. Konklusjon: Med henblikk på postoperative komplikasjoner og reseksjonsmarginer, har laparoskopisk teknikk i løpet av studieperioden blitt vellykket implementert som standard klinisk praksis ved UNN Tromsø. Den økende andelen ufrie render for leverreseksjoner totalt er imidlertid bekymringsverdig, og bør forbedres. Master Thesis Tromsø University of Tromsø: Munin Open Research Archive Tromsø
institution Open Polar
collection University of Tromsø: Munin Open Research Archive
op_collection_id ftunivtroemsoe
language Norwegian Bokmål
topic VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750::Gasteroenterologisk kirurgi: 781
VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750::Gastroscopic surgery: 781
MED-3950
spellingShingle VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750::Gasteroenterologisk kirurgi: 781
VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750::Gastroscopic surgery: 781
MED-3950
Paulsen, Regine Liavik
Korttidsresultater og reseksjonsmarginer for leverreseksjoner ved UNN etter implementering av laparoskopisk teknikk.
topic_facet VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750::Gasteroenterologisk kirurgi: 781
VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750::Gastroscopic surgery: 781
MED-3950
description Bakgrunn: Leverreseksjoner utføres på bred indikasjon, og er en etablert behandlingsform for både maligne og benigne tilstander. Prosedyren har tradisjonelt sett vært utført med åpen teknikk, men i de senere år har også laparoskopi fått sin plass i behandlingen. Formålet med denne oppgaven er å beskrive utvikling i bruk av lapasoskopi, indikasjoner, komplikasjoner og reseksjonsmarginer for leverreseksjoner utført ved UNN Tromsø i perioden f.o.m 2008 t.o.m 2018. Vi ønsker spesifikt å se om innføring av laparoskopisk teknikk har ført til endringer i komplikasjonsrater eller økt andel ufrie reseksjonsmarginer (R1). Materiale og metode: Studien er en retrospektiv gjennomgang av prospektivt samlede data i Elektronisk pasientjournal (EPJ). Alle pasienter i DIPS UNN Tromsø 2008-2018 med NCSP- prosedyrekode tilsvarende «leverreseksjon» er inkludert i studien. Biopsier feilkodet som reseksjon er ekskludert. Pasientdemografi, peroperative- og postoperative variabler er innhentet, analysert og sammenlignet mellom pasienter operert med åpen og laparoskopisk teknikk. Analyser er gjort i SPSS. Resultater: Totalt 369 leverreseksjoner fordelt på 323 unike pasienter ble utført ved UNN Tromsø i studieperioden. Blant disse var 242 operert med åpen teknikk, mens 127 var påbegynt laparoskopisk. I studieperioden har det vært en økning i årlig volum av leverreseksjoner totalt, og en økende andel utføres laparoskopisk. Inngrep startet laparoskopisk hadde signifikant kortere liggetid (p = 0,001) og færre korttidskomplikasjoner sammenholdt med åpne operasjoner (p = 0,019, OR 0,3 (CI 0,1-0,8)). I løpet av studieperioden forelå det en signifikant reduksjon av komplikasjoner for alle inngrep samlet, mens man så en økning av total R1-rate i studiepopulasjonen. Det var ingen signifikant forskjell i fordeling R0/R1 mellom gruppene. Konklusjon: Med henblikk på postoperative komplikasjoner og reseksjonsmarginer, har laparoskopisk teknikk i løpet av studieperioden blitt vellykket implementert som standard klinisk praksis ved UNN Tromsø. Den økende andelen ufrie render for leverreseksjoner totalt er imidlertid bekymringsverdig, og bør forbedres.
format Master Thesis
author Paulsen, Regine Liavik
author_facet Paulsen, Regine Liavik
author_sort Paulsen, Regine Liavik
title Korttidsresultater og reseksjonsmarginer for leverreseksjoner ved UNN etter implementering av laparoskopisk teknikk.
title_short Korttidsresultater og reseksjonsmarginer for leverreseksjoner ved UNN etter implementering av laparoskopisk teknikk.
title_full Korttidsresultater og reseksjonsmarginer for leverreseksjoner ved UNN etter implementering av laparoskopisk teknikk.
title_fullStr Korttidsresultater og reseksjonsmarginer for leverreseksjoner ved UNN etter implementering av laparoskopisk teknikk.
title_full_unstemmed Korttidsresultater og reseksjonsmarginer for leverreseksjoner ved UNN etter implementering av laparoskopisk teknikk.
title_sort korttidsresultater og reseksjonsmarginer for leverreseksjoner ved unn etter implementering av laparoskopisk teknikk.
publisher UiT Norges arktiske universitet
publishDate 2020
url https://hdl.handle.net/10037/20997
geographic Tromsø
geographic_facet Tromsø
genre Tromsø
genre_facet Tromsø
op_relation https://hdl.handle.net/10037/20997
op_rights Copyright 2020 The Author(s)
_version_ 1766218998778691584