Korttidsresultater og reseksjonsmarginer for leverreseksjoner ved UNN etter implementering av laparoskopisk teknikk.
Bakgrunn: Leverreseksjoner utføres på bred indikasjon, og er en etablert behandlingsform for både maligne og benigne tilstander. Prosedyren har tradisjonelt sett vært utført med åpen teknikk, men i de senere år har også laparoskopi fått sin plass i behandlingen. Formålet med denne oppgaven er å besk...
Main Author: | |
---|---|
Format: | Master Thesis |
Language: | Norwegian Bokmål |
Published: |
UiT Norges arktiske universitet
2020
|
Subjects: | |
Online Access: | https://hdl.handle.net/10037/20997 |
id |
ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/20997 |
---|---|
record_format |
openpolar |
spelling |
ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/20997 2023-05-15T18:34:18+02:00 Korttidsresultater og reseksjonsmarginer for leverreseksjoner ved UNN etter implementering av laparoskopisk teknikk. Paulsen, Regine Liavik 2020-07-05 https://hdl.handle.net/10037/20997 nob nob UiT Norges arktiske universitet UiT The Arctic University of Norway https://hdl.handle.net/10037/20997 Copyright 2020 The Author(s) VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750::Gasteroenterologisk kirurgi: 781 VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750::Gastroscopic surgery: 781 MED-3950 Master thesis Mastergradsoppgave 2020 ftunivtroemsoe 2021-06-25T17:58:10Z Bakgrunn: Leverreseksjoner utføres på bred indikasjon, og er en etablert behandlingsform for både maligne og benigne tilstander. Prosedyren har tradisjonelt sett vært utført med åpen teknikk, men i de senere år har også laparoskopi fått sin plass i behandlingen. Formålet med denne oppgaven er å beskrive utvikling i bruk av lapasoskopi, indikasjoner, komplikasjoner og reseksjonsmarginer for leverreseksjoner utført ved UNN Tromsø i perioden f.o.m 2008 t.o.m 2018. Vi ønsker spesifikt å se om innføring av laparoskopisk teknikk har ført til endringer i komplikasjonsrater eller økt andel ufrie reseksjonsmarginer (R1). Materiale og metode: Studien er en retrospektiv gjennomgang av prospektivt samlede data i Elektronisk pasientjournal (EPJ). Alle pasienter i DIPS UNN Tromsø 2008-2018 med NCSP- prosedyrekode tilsvarende «leverreseksjon» er inkludert i studien. Biopsier feilkodet som reseksjon er ekskludert. Pasientdemografi, peroperative- og postoperative variabler er innhentet, analysert og sammenlignet mellom pasienter operert med åpen og laparoskopisk teknikk. Analyser er gjort i SPSS. Resultater: Totalt 369 leverreseksjoner fordelt på 323 unike pasienter ble utført ved UNN Tromsø i studieperioden. Blant disse var 242 operert med åpen teknikk, mens 127 var påbegynt laparoskopisk. I studieperioden har det vært en økning i årlig volum av leverreseksjoner totalt, og en økende andel utføres laparoskopisk. Inngrep startet laparoskopisk hadde signifikant kortere liggetid (p = 0,001) og færre korttidskomplikasjoner sammenholdt med åpne operasjoner (p = 0,019, OR 0,3 (CI 0,1-0,8)). I løpet av studieperioden forelå det en signifikant reduksjon av komplikasjoner for alle inngrep samlet, mens man så en økning av total R1-rate i studiepopulasjonen. Det var ingen signifikant forskjell i fordeling R0/R1 mellom gruppene. Konklusjon: Med henblikk på postoperative komplikasjoner og reseksjonsmarginer, har laparoskopisk teknikk i løpet av studieperioden blitt vellykket implementert som standard klinisk praksis ved UNN Tromsø. Den økende andelen ufrie render for leverreseksjoner totalt er imidlertid bekymringsverdig, og bør forbedres. Master Thesis Tromsø University of Tromsø: Munin Open Research Archive Tromsø |
institution |
Open Polar |
collection |
University of Tromsø: Munin Open Research Archive |
op_collection_id |
ftunivtroemsoe |
language |
Norwegian Bokmål |
topic |
VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750::Gasteroenterologisk kirurgi: 781 VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750::Gastroscopic surgery: 781 MED-3950 |
spellingShingle |
VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750::Gasteroenterologisk kirurgi: 781 VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750::Gastroscopic surgery: 781 MED-3950 Paulsen, Regine Liavik Korttidsresultater og reseksjonsmarginer for leverreseksjoner ved UNN etter implementering av laparoskopisk teknikk. |
topic_facet |
VDP::Medisinske Fag: 700::Klinisk medisinske fag: 750::Gasteroenterologisk kirurgi: 781 VDP::Medical disciplines: 700::Clinical medical disciplines: 750::Gastroscopic surgery: 781 MED-3950 |
description |
Bakgrunn: Leverreseksjoner utføres på bred indikasjon, og er en etablert behandlingsform for både maligne og benigne tilstander. Prosedyren har tradisjonelt sett vært utført med åpen teknikk, men i de senere år har også laparoskopi fått sin plass i behandlingen. Formålet med denne oppgaven er å beskrive utvikling i bruk av lapasoskopi, indikasjoner, komplikasjoner og reseksjonsmarginer for leverreseksjoner utført ved UNN Tromsø i perioden f.o.m 2008 t.o.m 2018. Vi ønsker spesifikt å se om innføring av laparoskopisk teknikk har ført til endringer i komplikasjonsrater eller økt andel ufrie reseksjonsmarginer (R1). Materiale og metode: Studien er en retrospektiv gjennomgang av prospektivt samlede data i Elektronisk pasientjournal (EPJ). Alle pasienter i DIPS UNN Tromsø 2008-2018 med NCSP- prosedyrekode tilsvarende «leverreseksjon» er inkludert i studien. Biopsier feilkodet som reseksjon er ekskludert. Pasientdemografi, peroperative- og postoperative variabler er innhentet, analysert og sammenlignet mellom pasienter operert med åpen og laparoskopisk teknikk. Analyser er gjort i SPSS. Resultater: Totalt 369 leverreseksjoner fordelt på 323 unike pasienter ble utført ved UNN Tromsø i studieperioden. Blant disse var 242 operert med åpen teknikk, mens 127 var påbegynt laparoskopisk. I studieperioden har det vært en økning i årlig volum av leverreseksjoner totalt, og en økende andel utføres laparoskopisk. Inngrep startet laparoskopisk hadde signifikant kortere liggetid (p = 0,001) og færre korttidskomplikasjoner sammenholdt med åpne operasjoner (p = 0,019, OR 0,3 (CI 0,1-0,8)). I løpet av studieperioden forelå det en signifikant reduksjon av komplikasjoner for alle inngrep samlet, mens man så en økning av total R1-rate i studiepopulasjonen. Det var ingen signifikant forskjell i fordeling R0/R1 mellom gruppene. Konklusjon: Med henblikk på postoperative komplikasjoner og reseksjonsmarginer, har laparoskopisk teknikk i løpet av studieperioden blitt vellykket implementert som standard klinisk praksis ved UNN Tromsø. Den økende andelen ufrie render for leverreseksjoner totalt er imidlertid bekymringsverdig, og bør forbedres. |
format |
Master Thesis |
author |
Paulsen, Regine Liavik |
author_facet |
Paulsen, Regine Liavik |
author_sort |
Paulsen, Regine Liavik |
title |
Korttidsresultater og reseksjonsmarginer for leverreseksjoner ved UNN etter implementering av laparoskopisk teknikk. |
title_short |
Korttidsresultater og reseksjonsmarginer for leverreseksjoner ved UNN etter implementering av laparoskopisk teknikk. |
title_full |
Korttidsresultater og reseksjonsmarginer for leverreseksjoner ved UNN etter implementering av laparoskopisk teknikk. |
title_fullStr |
Korttidsresultater og reseksjonsmarginer for leverreseksjoner ved UNN etter implementering av laparoskopisk teknikk. |
title_full_unstemmed |
Korttidsresultater og reseksjonsmarginer for leverreseksjoner ved UNN etter implementering av laparoskopisk teknikk. |
title_sort |
korttidsresultater og reseksjonsmarginer for leverreseksjoner ved unn etter implementering av laparoskopisk teknikk. |
publisher |
UiT Norges arktiske universitet |
publishDate |
2020 |
url |
https://hdl.handle.net/10037/20997 |
geographic |
Tromsø |
geographic_facet |
Tromsø |
genre |
Tromsø |
genre_facet |
Tromsø |
op_relation |
https://hdl.handle.net/10037/20997 |
op_rights |
Copyright 2020 The Author(s) |
_version_ |
1766218998778691584 |