Etniske stereotyper i Grønland - Abelsen, Sofie (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Denne afhandling undersøger hvilke type etniske stereotyper, der spiller en rolle i folks hverdagsliv i Grønland i dag; hvilke forventninger, der er fra grønlandsk perspektiv, for at tilhøre den grønlandske eller den danske etniske gruppe samt hvilke kulturelle forskelle, der kunne medføre misforståelser, der har afsæt fra en anden måde at tænke på. Det værende, for eksempel, en individualistisk og kollektivistisk orienteret tankegang. For at give en bedre forståelse af, hvorfor de etniske stereotyper er som de er, har jeg gennem observationer, samtaler med voksne samt analyse af børns tegninger, beskrevet hvilke forhold grønlændere har til både andre grønlændere og danskere. Lokationen og samfundet har en stor betydning i dette emne, eftersom syn på udefrakommende jævnligt kan påvirke personlige meninger om etnicitet. Derfor har denne afhandling afsæt fra et feltarbejde, afholdt i året 2019, i hovedstaden, Nuuk, og i en mindre by i Nordgrønland, der hedder Aasiaat. Nuuk er ligesom andre hovedstæder i verden, et stort forsamlingssted med mange besøgende nationaliteter, mens Aasiaat i mindre grad er påvirket ude fra, selvom synet af udefrakommende ikke er et usædvanligt syn i Aasiaat. Disse observationer fører frem til en diskussion af, hvilke forhold, der er til danskere og andre grønlændere, samt hvilke konsekvenser forholdene har medført.