Ungdom og familie ressurser - En studie av deltakelse i idrett, friluftsliv og snøscooterkjøring blant ungdom i Finnmark med ulik familieøkonomi - Nilsen, Ann Kristin (UiT The Arctic University of Norway, 2021)
Formålet med denne studien var å belyse sosiale forskjeller i deltakelse i fritidsaktiviteter og bruk av fritidsarenaer blant ungdom med ulik sosioøkonomisk status i Finnmark. Ved å se på ungdom fra familier med ulik økonomi og ulik tilgang til materielle ressurser, var siktemålet å få kunnskap om hvordan familiens sosioøkonomiske status påvirker ungdoms deltakelse i idrett og fysisk aktivitet, friluftsliv og snøscooterkjøring. Studien hadde som mål å utforske følgende to spørsmål: (1) Hvilke fritidsaktiviteter deltar ungdom i med ulik sosioøkonomisk status? (2) Hvilke variasjoner finner vi i bruk av fritidsarenaer blant ungdom med ulik sosioøkonomisk status? Empirien er samlet inn gjennom en Ungdata spørreundersøkelse blant elever ved videregående skoler i Finnmark (2014). Utvalget består av 1838 ungdommer i alderen 15-19 år. Statistiske analyser er utført i programvaren IMB SPSS Statistics. Analysene er basert på frekvensfordelinger, hvor jeg ser på hvor utbredt deltakelse er blant ungdom med ulik familieøkonomi. Resultatene viser at det var klare forskjeller i bruk av fritidsarenaer blant ungdom med ulik familieøkonomi. Et gjennomgående trekk er at ungdom med lav sosioøkonomisk status i mindre grad deltar på de forskjellige fritidsarenaene enn ungdom med høyere sosioøkonomisk status. Treningsarenaen har den høyeste deltakelsen blant ungdomsgruppene, men skiller seg fra de andre arenaene ved mer markante forskjeller, ved at det er flere ungdommer fra familier med god økonomi som benytter seg av treningsarenaen. Bruk av treningsarenaen skiller mellom ungdomsgruppene ved at ungdom fra familier med god økonomi trener mest i idrettslag og på private treningssentre, mens ungdom fra familier med dårlig økonomi trener mest på egenhånd eller sammen med venner/naboer/arbeidskamerater. Et tilsvarende mønster ser man på friluftslivsarenaen, men her er forskjellene mindre mellom ungdomsgruppene i forhold til deltakelse og familieøkonomi. Snøscooterarenaen skiller seg ut på flere måter. For det første fremstår denne ...