Microbial diversity and ecology in the coastal Arctic seasonal ice zone

Marine microbes are crucial for the marine food web and carbon cycle. Algae are the main source of organic matter in the oceans with algae blooms triggering reoccurring bacterial succession patterns. Bacteria can recycle nutrients from organic matter coming from land or algae, fueling regenerated pr...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Vonnahme, Tobias
Format: Doctoral or Postdoctoral Thesis
Language:English
Published: UiT The Arctic University of Norway 2021
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/20570
Description
Summary:Marine microbes are crucial for the marine food web and carbon cycle. Algae are the main source of organic matter in the oceans with algae blooms triggering reoccurring bacterial succession patterns. Bacteria can recycle nutrients from organic matter coming from land or algae, fueling regenerated primary production. Terrestrial freshwater inputs can have substantial impacts on Arctic marine microbes via import of nutrients, organic matter, and sediments, and via changing the marine hydrography. The aims of this PhD thesis are i) to summarize the current knowledge about microbial ecology in the Arctic seasonal ice zone, ii) to study the effects of terrestrial inputs from rivers and glaciers on the microbial food web over different seasons, and iii) to dive into algae-bacteria interactions with a focus on the importance of regenerated production. We provide evidence that subglacial upwelling is an important process in a tidewater glacier-influenced fjord on Svalbard in spring, a previously understudied season. Subglacial upwelling lead to increased surface water nutrients, a stratified surface layer, and brackish sea ice. At the glacier front, microbial communities were significantly different compared to a sea-ice edge reference site. Phytoplankton primary production was two orders of magnitude higher at the glacier site compared to the reference site, due to upwelling related nutrient inputs and potentially also stratification and a thinner snow cover. During the spring freshet and in summer we investigated the impacts of river runoff on bacterial and archaeal communities with detailed considerations of environmental drivers. We found significant differences between bacterial communities during the spring freshet and late summer, mainly controlled by the concentrations and properties of dissolved organic matter, nutrient concentrations, and fjord hydrography. We recreated major algal spring bloom dynamics in an experimental study with algae-bacteria co-cultures. I used the experimental data to extend a commonly used dynamic algal growth model improving the modeling of multi-nutrient limitations and bacterial remineralisation. The work within this thesis demonstrates that microbial communities and functions are highly regulated by environmental constraints in the coastal seasonal ice zones. Marine mikrober er avgjørende for hele det marine næringsnettet og for karbonsyklusen. Alger er den viktigste kilden til organisk material i havet med algeoppblomstringer som utløser gjentatte suksesjonsmønstre fra forskjellige mikroorganismer. Bakterier kan bryte ned organisk material fra alger eller land og resirkulere næringsstoffer som gir næring til regenerert primærproduksjon. Terrestriske tilførsler av ferskvann, organisk material, næringssalter og sediment har sterk innvirkning på arktiske marine systemer der bakterier og alger er tett forbundet gjennom en rekke interaksjoner. Målet med denne doktorgradsavhandlingen er i) å oppsummere den nåværende kunnskapen om mikrobiell økologi i den arktiske issonen, ii) å studere effekten av terrestriske tilførsler fra elver og isbreer på det mikrobielle næringsnettet over forskjellige årstider, og iii) å utforske interaksjoner mellom alger og bakterier. Vi viser at subglasial oppstrømning er viktig i vinter/vår i et fjordsystem med sjøis på Svalbard, som er en undervurdert årstid. Subglasial oppstrømning har betydelige konsekvenser for mikrobielle samfunn og for karbonsyklusen. Vi fant betydelige forskjeller i mikrobielle samfunn, spesielt i sjøisen ved brefronten. Primærproduksjon av fytoplankton ble betydelig økt ved brefronten på grunn av tilskudd av næringsstoffer, men også på grunn av lagdeling og et tynnere snødekke. I løpet av våren og på sensommeren studerte vi innvirkningene av avrenning fra elven på bakterie- og arkeasamfunn, med et særlig hensyn til miljømessige drivere, som organisk material, tilførsel av næringssalter og fjordhydrografi. Vi fant signifikante forskjeller mellom bakteriesamfunn i løpet av våren og sensommeren, hovedsakelig kontrollert av konsentrasjonene og egenskapene til organisk material, næringssaltkonsentrasjoner og fjordhydrografi. Vi fikk kulturer av våroppblomstrende alger og tilknyttede bakterier fra Van Mijenfjorden og gjenskapte våroppblomstringsdynamikk. Vi brukte dette eksperimentet til å utvide en kjent modell for å representere begrensninger med flere næringsstoffer og bakteriell remineralisering og for å diskutere hvor betydelig det er å inkludere disse. Oppsummert viser arbeidet i denne oppgaven at samfunnet og funksjoner av mikroorganismer er sterk regulert av miljøet som organisk material, næringssalter, lys, og hydrografi.