Restitusjon og gjenoppretting i norsk urfolksrett - Ravna, Øyvind (Lov og Rett, 2020)
Mange urfolk har over tid blitt fratatt betydelige deler av sine tradisjonelle landområder som følge av kolonisering, tvungen landavståelse, industrialisering og annen samfunnsutvikling. Retten til restitusjon eller gjenoppretting er i rettslig sammenheng det internasjonale rettssamfunnets regel for å reparere den urett folkegrupper er blitt utsatt for ved urettmessige beslag av landområder. I denne artikkelen drøftes rekkevidden av denne regelen i internasjonal rett, før det undersøkes i hvilken grad det er dekning for en slik regel i norsk rett.