Sykepleiernes utfordringer ved bruk av tvang i en liten kommune. En kvalitativ studie av sykepleiernes utfordringer i møte med pasienter og innleggelser ved bruk av tvang - Olsen, Vibeke Bjørkli (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Bakgrunn for studiet er å se på hvilke erfaringer sykepleierne har i møte med pasienter med alvorlig psykiske lidelser. I september 2017 ble det gjort endring i lov om psykisk helsevern hvor styrkning av pasientens samtykkekompetanse og rettsikkerhet skulle bidra til forebygging og minske bruke av tvang. hensikten med studiet er å belyse kompetansen og bevisstgjøring innen for eget arbeidsfelt i møte med pasienter med alvorlig psykisk lidelse. Ved kvalitativ metode og semi strukturert intervju ved innsamling av data for å belyse problemstilling "Hvilke utfordringer møter sykepleierne ved bruk av tvang mot pasienter med alvorlig psykisk lidelser i en liten kommune i Nord-Norge. Nøkkelord sykepleier, psykisk helsevern, psykisk lidelse, tvang, medvirkning kompetanse og omsorg.