Sykefravær i helsesektoren. En analyse av hvilke arbeidsforhold og faktorer som påvirker sykefraværet på sengepostavdelingene ved Universitetssykehuset Nord-Norge. - Ramstad, Jonas (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Norge har det høyeste sykefraværet i Nord-Europa sett opp mot sammenlignbare land. Kostnadene tilknyttet sykefravær er store både for staten, arbeidsgivere og arbeidstakere. Helse- og sosialsektoren har i en årrekke vært på sykefraværstoppen og sykefraværet ved Universitetssykehuset Nord-Norge er det høyeste blant landets største sykehus. Sykefravær er en kompleks utfordring, der årsakene kan være både på samfunns-, virksomhets- og individnivå. I denne masteroppgaven er formålet å undersøke hvilke arbeidsforhold og faktorer som påvirker sykefraværet ved sengepostavdelingene ved UNN. For å strukturere og operasjonalisere problemstillingen, blir det utarbeidet seks hypoteser ut fra relevant forskning og teori om sykefravær på virksomhets- og individnivå. Det blir utført ulike analyser for å besvare disse, men har i all hovedsak benyttet en regresjonsanalyse med faste effekter. Variablene som benyttes i analysen er valgt ut på bakgrunn av teorier om forhold som påvirker sykefravær, samt anbefalinger fra økonomi- og analyseavdelingen ved UNN. Resultatene fra analysen viser at fire av de seks utarbeidete hypotesene bekreftes. Herunder hypotesene om at økt arbeidsbelastning og mer overtidsarbeid vil gi høyere sykefravær, mens høyere utdanningsnivå reduserer sykefraværet. I tillegg støtter funnene i denne oppgaven statistikk og tidligere forskning om at sykefraværet er høyere ved rus- og psykiatriavdelinger sammenlignet med øvrige avdelinger. Ved bearbeidelse av datasettet, utforming av grafiske illustrasjoner og ulike analyser har jeg benyttet programmene Rstudio versjon 1.2.5033 og Microsoft Excel versjon 16.39.