Første samlerapport: Velferd for triploid laks i Nord-Norge Fra utsett til slakt, utsett 2014-2017 - Stien, Lars Helge; Sæther, Per Anton; Kristiansen, Tore S; Fjelldal, Per Gunnar; Sambraus, Florian (Havforskningsinstituttet, 2019)
Source at https://www.hi.no/ . Denne rapporten tar for seg velferden til 24 grupper av triploid laks satt ut i Nord-Norge 2014-2017. Noen av de tidlige smoltproduksjonene var kjennetegnet av lav eggkvalitet, sykdom eler andre problemer i settefiskfasen, men dette forbedret seg utover i prosjektperioden. For sjøfasen viser dataene at den triploide laksen i mange av tilfellene utviklet sår i vintersesongen med påfølgende høy dødelighet. Dette gjaldt særlig triploid laks som ble satt ut sent om høsten. For de triploide gruppene som ble satt ut i perioden juli-oktober var smitte av Parvicapsula en av de største risikofaktorene for nedsatt velferd. De gruppene av triploid laks som ble satt ut om våren klarte seg imidlertid betydelig bedre og fikk tilsvarende dødelighet som de diploide referansegruppene. This report addresses the welfare of 24 groups of triploid salmon transferred into sea cages in Northern Norway 2014- 2017. Some of the early smolt productions were characterized by low egg quality, disease or other problems during the freshwater production period, but this improved over the project period. For the sea phase, the data show that the triploid salmon in many cases developed wounds in the winter season with subsequent high mortality. This was especially true of triploid salmon that was transferred to the sea in late autumn. For the triploid groups that were released in the period July to October, infection of Parvicapsula was one of the major risk factors for impaired welfare. However, the groups of triploid salmon that were transferred in the spring fared considerably better and had similar mortality as the diploid reference groups.