Validering av optimale mikronæringsstoff-nivå i laksefôr - ASSESSFEED - Hamre, Kristin; Taylor, John F.; Silva, Joanna; Lock, Erik-Jan; Johansen, Johan; Hillestad, Marie; Conceição, Luís E.C.; Tocher, Douglas R.; Espe, Marit; Bjørnevik, Marit; Hemre, Gro Ingunn (Havforskningsinstituttet, 2018)
12.11.20 Feil filnavn. ellers klar for publisering. klb Source at http://hdl.handle.net/11250/2565091 ASSESSFEED er et prosjekt utgått fra EU-prosjektet ARRAINA, med målsetning å validere nye anbefalinger for tilsetning av mikronæringsstoffer, særlig vannløselige vitaminer, i laksefôr. Det ble kjørt et fôingsforsøk der kontrollfôret (100 % NP) ble tilsatt mikronæringsstoffer iht. anbefalinger gitt i NRC (2011), som i stor grad bygger på forsøk med yngel av regnbueørret fra 1980-90-tallet. Forsøksfôret (Ny NP) bygget på resultatene fra ARRAINA. Det var også et kommersielt kontrollfôr (Biomar). Det var ingen signifikant effekt på vekst, men en tendens til større biomassevekst i fisk gitt Ny NP. Opptak av vitaminer og mineraler i fisken fulgte stort sett samme mønster i ASSESSFEED som i ARRAINA, noe som styrker konklusjonene når det gjelder behov fra ARRAINA. Muskelen i fisken som fikk ny NP var bløtere og hadde større celler enn i fisken som fikk 100 % NP. Denne effekten på filetkvalitet ble tolket som økt muskelcelle hypertrofi og falt sammen med endringer i muskelens innhold av noen frie aminosyrer og nitrogen-metabolitter. Noen av disse endringene er kjent som tegn på B-vitaminmangel hos mammalier. ASSESSFEED is a project with basis in the EU-funded project ARRAINA, where the aim was to validate new recommendations for supplementation of diets for Atlantic salmon with micronutrients, especially water-soluble vitamins. A feeding trial was conducted, where the control feed (100% NP) contained micronutrients according to NRC (2011) which is largely based on trials with rainbow trout from the 1980-90ies. The experimental diet (Ny NP) was based on the results from ARRAINA. A commercial control diet was also included (Biomar). There was no significant effect on growth, but a tendency of increased biomass growth with the new NP. Uptake of vitamins and minerals in the fish largely followed the results from ARRAINA, strengthening the ARRAINA requirement estimations. The muscle in fish given Ny NP was softer and had ...