Samisk kultur og samfunn i Nordkapp kommune – møte med nye arealinngrep. - Nygaard, Vigdis; Josefsen, Eva; Søreng, Siri Ulfsdatter (Norut Northern Research Institute (NORUT), 2018)
Source at https://hdl.handle.net/11250/2648402 Denne rapporten søker å løfte fram ulike sider av «det samiske» i Nordkapp kommune i møte med nye arealinngrep, gjennom både informanters beskrivelser og gjennom bruk av statistikk. Vi presenterer data knyttet til identitetsskifte og at samer har blitt færre i området. Vi belyser også dagens situasjon gjennom å ta for oss temaer som på ulike måter viser at det i dag er en samisk tilstedeværelse i regionen. Videre skisseres tiltak for å styrke den samiske identiteten blant innbyggere i kommunen. I avslutningskapittelet foreslås konkrete oppfølginger som på en aktiv måte vil bidra til å styrke den samiske identiteten ved synliggjøring og begrepsfesting av samisk historie og levemåte i Nordkapp.