Den grenseoverskridende reindriften og beiterettighetene - Ravna, Øyvind (Lov og Rett, 2020)
Den samiske reindriften er basert på reinens naturlige vandringer mellom vinterens lavbeiter i innlandet og sommerens grøntbeiter ved kysten. Etter at landegrensen mellom Norge og Sverige ble fastlagt i 1751, har mange samer måttet krysse statsgrensen med sine dyr for å opprettholde sin næring. Etter unionsoppløsningen i 1905 har den grenseoverskridende reindriften vært gjenstand for forhandlinger, reguleringer og konflikter, noe som toppet seg i 2005 da arbeidet med en ny beitekonvensjon ble brutt, og senest da to beitetvister fant veien til domstolene. I denne artikkelen gjennomgås utviklingen fra slutten av 1800-tallet og fram til i dag, hvoretter det gjøres betraktninger om rettstvistene og grunnlaget for dem.