Hva kan forklare et lokalt valgutfall? : en studie av lokalvalget i Andøy 2007 - Larsen, Erle Renate (Universitetet i Tromsø, 2009)
I lokale valg er det flere forhold kan påvirke valgutfallet. Som et resultat av diffuse politiske skillelinjer og mer like partier, venter velgerne med å bestemme seg for valg av parti til langt inn i valgkampen. Samtidig har saker som preger valgkampen blitt mye viktigere enn tidligere, og ikke minst hvordan partiene stiller seg til disse sakene. En bekymring er rikspolitikkens økende innflytelse på valgutfallet, i den grad nasjonale stridsspørsmål bringes på banen og rikspolitikere dras inn i valgkampen. Oppgavens formål vil være å sette fokus på hva som gir størst utslag på stemmegivningen i lokale valg. Kommunen som ble objekt for dypstudie er Andøy i Nordland, hvor jeg gjør en casestudie av Andøyvalget 2007. Problemstillingen som reises omhandler hvordan dette valgutfallet kan forklares. Det konkurransedemokratiske perspektivet vil utgjøre det teoretiske rammeverket som skal forklare valgkampen i en statsvitenskapelig kontekst, sammen med begreper som kan forklare viktige forhold i et valgutfall. Dette er begreper som rikstendens, partiers roller og sakseierskap, samt det politiske lederskapet.