C1-inhibitor. Betydning i sykdom og terapi -Et narrativt litteraturstudium belyst med publikasjoner av T.E Mollnes, E.W. Nielsen og medarbeidere ved immunologisk forskningslaboratorium Nordlandssykehuset Bodø - Evjenth, Marie Hansen (UiT Norges arktiske universitet, 2017)
Formålet med denne oppgaven er todelt. Hoveddelen av oppgaven er et narrativt litteraturstudium med mål å få en bred og god forståelse for hvilken struktur og funksjon C1-inhibitor har, hvilken effekt proteinet har i de ulike kaskadesystemene i kroppen hvor proteinet inngår som en regulator, samt hvilken rolle proteinet spiller i patogenesen ved hereditært angioødem, alt dette belyst med publikasjoner av T.E Mollnes, E.W Nielsen og medarbeidere ved immunologisk forskningslaboratorium, Nordlandssykehuset Bodø. Formålet med del to er å besvare i hvilken grad C1-INH er et akuttfaseprotein, slik det er angitt i litteraturen. Ved å gjennomføre søk i databaser som PubMed, Google Scholar og UpToDate, i tillegg til ulike verktøy som f.eks. felleskatalogen, har de artiklene som er brukt i denne oppgaven blitt valgt ut med bakgrunn i hvorvidt de svarte på de tingene jeg ønsket å vite om C1-inhibitor, for deretter å bli framstilt i teksten. De lokale publikasjonene ble funnet ved å gjøre følgende søk i PubMed: «C1 inhibitor Mollnes Nielsen», noe som gav 18 treff, hvorpå 16 artikler ble inkludert». Del to er analyse av målinger av C1-INH og CRP (n=125), sammenlinget med målinger av haptoglobin og CRP (n=10350). Statistikk og grafer er laget ved hjelp av GraphPad Prism, og tallene er hentet ut ved hjelp av rapporteringsverktøyet Qlikview direkte fra DIPS- labdatabase. C1-INH har viktige funksjoner i komplementsystemet, kallikrein-kinin-systemet, koagulasjonskaskaden og fibrinolysen. Forskergruppen ved Mollnes og Nielsen har sett på dette proteinet i mange ulike settinger, og de blir presentert i denne oppgaven. Blant viktige funn er at C1-INH viser seg å ikke være en god hemmer av komplementsystemet sammenlignet med andre hemmere. C1-INH har også vist seg å kunne ha fordelaktige funksjoner ved sepsis, da mange av kaskadesystemene som proteinet regulerer er involvert i patogenesen ved sepsis. Videre viser vi i slutten av oppgaven at C1-INH i liten grad oppfører seg som et akuttfaseprotein i våre målinger, hvor vi sammenligner ...