Budsjettbruk i små- og mellomstore nordnorske reiselivsbedrifter. En empirisk studie - Nilsen, Erik; Iversen, Hilde Sivertsvik (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Utforming og bruk av styringssystemer er et sentralt tema innenfor fagområdet økonomistyring. Budsjettet, som er ett av flere styringssystemer, er trolig det første formelle styringssystemet bedrifter benytter seg av (King et al., 2010). I denne studien vil vi undersøke om betingelsesfaktorene størrelse, struktur, strategi og oppfattet usikkerhet i omgivelsene er relatert til budsjettpraksisen i små- og mellomstore bedrifter i den nordnorske reiselivsnæringen. Studiens problemstilling er derfor som følger: “Er budsjettbruken i små- og mellomstore nordnorske reiselivsbedrifter relatert til bedriftsstørrelse, struktur, strategi og oppfattet usikkerhet i omgivelsene?” Den norske reiselivsnæringen består av alle typer bedrifter som tilbyr tjenester til mennesker på reise. Næringen er i høy vekst og en viktig kilde til inntekter i norske kommuner. Reiselivet i Nord-Norge sysselsetter mange mennesker, og det anslås ifølge NHO Reiseliv (2019) en global vekst på ca. 50 % fra 2017 til 2030. Studien viser at en betydelig andel av nordnorske reiselivsbedriftene ikke bruker budsjetter. De fleste bedriftene kombinerer produktdifferensiering med en desentralisert struktur. Analysene viser at størrelse målt i ansatte ikke påvirker hvorvidt bedriftene velger å benytte budsjetter eller ikke. En stor del av bedriftene i næringen har en leder/eierstruktur hvor daglig leder og styreleder er samme person. For disse bedriftene vil struktur, fiendtlighet (konkurranseintensitet) og strategi ha ulik betydning for budsjettbruk. Struktur og fiendtlighet reduserer bruk av budsjett, mens strategi øker bruken. I bedrifter med ulik daglig leder og styreleder er dynamikk relatert til negativ budsjettbruk. Et alternativt funn for bedrifter med ulik lederstruktur viser at dersom økonomistyringen i bedriften oppleves som god, vil budsjetter i større grad benyttes. Et annet sentralt funn er at familiebedrifter i den nordnorske reiselivsnæringen er negativt assosiert med budsjetteringspraksis.