En redning fra Island. En studie av en bedriftsetablering i et døende lokalsamfunn - Røren, Ane Pedersen (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Denne masteroppgaven tar for seg lokalsamfunnet Gamvik, og konsekvensene av etableringen til fiskebedriften Gamvik Seafood A/S. Gjennom et feltarbeid sommeren 2018 svarer oppgaven på problemstillingen: «Hvilke konsekvenser har etableringen av Gamvik Seafood A/S hatt for lokalsamfunnet Gamvik?», og tre forskningsspørsmål: «Hvilke ringvirkninger kan ses i lokalsamfunnet Gamvik som følge av bedriften Gamvik Seafood A/S etablering og gode økonomiske fremgang?», «Hvordan ser lokalbefolkningen på bidraget bedriften gjør for lokalsamfunnsutvikling, og er de positive til bygdas fremtid?» og «Er Gamvik Seafood A/S sin forretningsmodell relevant for andre sammenliknbare lokalsamfunn i Finnmark?». For å belyse dette har jeg blant annet sett på Gamvik gjennom Wadel og Jentoft (1984) sitt begrep sysselsettingssystemer. Jeg har sett på den gjensidige avhengigheten mellom de ulike aktørene fiskebruket, butikken og skolen, gjennom blant annet dette begrepet. Fiskeværet Gamvik var etter mange år med konkursdrevet fiskebruk på vei mot en virkelighet der den eneste muligheten så ut til å være fraflytting. Mellom 1995 og 2008 gikk det siste gjenlevende fiskebruket konkurs hele 6 ganger. Lokalbefolkningen har beskrevet det de følte på som et ‘mørke’, der realiteten etter hvert ble en fare for nedleggelse både av butikken og skolen. I 2012 kom redningen i form av fiskere fra Island. Islendingene kjøpte opp fiskebruket, og startet produksjon av fileter med høy kvalitet. Fiskebedriften har siden etableringen hatt stor suksess, og oppnådd overskudd hvert år. Bedriftens etablering har i stor grad bidratt til at lokalsamfunnet Gamvik ikke blir enda et nedlagt fiskevær, og optimismen i bygda blomstrer. Funnene i denne oppgaven viser til de ulike ringvirkningene bedriften Gamvik Seafood A/S har hatt for lokalsamfunnet, samt om bedriftens forretningsmodell kan være relevant for andre liknende lokalsamfunn i Finnmark.