Infestasjon med bendelorm (Eubothrium sp.) i oppdrettslaks (Salmo salar L.) i sjø. En kartlegging av smittedynamikk hos vår- og høstutsett i Hordaland - Sakariassen, Trine Elisabeth (UiT The Arctic University of Norway, 2019)
[Embargodato endret etter ønske fra forfatter. 10.9.20 LL] Det har i flere år blitt rapportert om økte forekomster av bendelorm i oppdrettslaks i Norge. Det ble derfor etablert et prosjekt i 2017, FHF 901449. Denne studien utgjorde en del av dette prosjektet. Det har blitt satt spørsmål om tidspunkt for utsett av smolt og om størrelsen på fisken påvirker infestasjonsdynamikken til parasitten. Hensikten med denne studien var dermed å undersøke infestasjonen gjennom starten av produksjonssyklusene av laks ved ulike årstider, og se på hvordan infestasjonen utviklet seg over tid. Fire fiskegruppene var fordelt på to lokaliteter. Den ene lokaliteten hadde to fiskegrupper satt ut i sjøen høsten 2017, mens den andre hadde to fiskegrupper satt ut i sjøen våren 2018. Lokalitetene var lokalisert i Hordaland, og ble fulgt i perioden oktober 2017 – November 2018. Det ble undersøkt totalt 600 fisk fordelt på fiskegruppene. Den marine varianten, Eubothrium sp. følger en sesongmessig syklus, der det tilsynelatende observeres en høyere infestasjon om sommer og utover høsten/tidlig vinter, og en lavere infestasjon om våren. Dette hadde trolig sammenheng med tetthet av infiserte mellomverter gjennom året. Det ble ikke observert kontinuerlig infestasjon gjennom studien. Andelen unge stadier avtok, kombinert med et økt innsalg av store individer utover studieperioden. Det ble ikke påvist infestasjon i perioden mars- mai i vårutsettene. Fisk satt ut på våren hadde en klart mere begrenset infestasjon enn fisk satt ut på høsten. Fisk satt ut på høsten hadde høy prevalens og gjennomsnittlig abundans av parasitten allerede en måned etter utsett i sjø, og nådde en maksimal prevalens på rundt 100% løpet av studieperioden. Vårutsett nådde en prevalens på maks 60% og 87% gjennom studieperioden, men en betydelig lavere gjennomsnittlig abundans. Ved en høy infestasjon ble det observert et fall i gjennomsnittlig abundans, der intraspesifikk konkurranse trolig var årsaken, i tillegg til lav rekruttering av nye ...