Utvikling av smoltegenskaper og sjøvannstoleranse hos kjønnscellefri atlantisk laks (Salmo salar L.) - Jenssen, Eli Birgithe (UiT The Arctic University of Norway, 2020)
Gjennom å fjerne kjønnscellelinjen allerede på embryonalstadiet, har det blitt utviklet en slik ny metode for sterilisering av atlantisk laks. Fjerning av kjønnscellelinjen vil imidlertid potensielt kunne påvirke viktige endokrine og fysiologiske mekanismer, og dermed fiskens produksjonsegenskaper. For at en slik steriliseringsmetode skal kunne benyttes i kommersiell sammenheng må en nøye evaluere eventuelle effekter på viktige fysiologisk systemer og prosesser. Utvikling av smoltegenskaper og sjøvannstoleranse er en slik viktig prosess som innebærer en rekke fysiologiske og morfologiske endringer regulert av det endokrine systemet. Faktorer som er viktige for normal smoltutvikling og god sjøvannstoleranse ble undersøkt, og resultatene viste at kjønnscellefri fisken var tilnærmet likt kontrollfisk gjennom smoltifiseringsprosessen. De observerte endringene fra våre undersøkelser sammenfaller med tidligere observasjoner for atlantisk laks og en kan konkludere med at det ikke er forskjeller i utvikling av smoltegenskaper og sjøvannstoleranse mellom individene. Man får ikke noen prestasjonshemmende effekt på smoltifiseringen ved å fjerne kjønnscellene hos atlantisk laks.