Kartlegging og romlig analyse av endringer i fiskeriatferd i Barentshavet 2011-2018 - Ommundsen, Vetle Lunde (UiT The Arctic University of Norway, 2020)
Det legges hvert år ned en betydelig innsats for å kartlegge den biologiske bærekraften for de kommersielt viktige fiskebestandene i Barentshavet. For å kunne oppnå målsetningene for en økosystembasert forvaltning må også de romlige og tidsmessige variasjonene i fordelingen av fiskeinnsats studeres, og relateres til fysiske, biologiske og økonomiske forhold. Oppgaven brukte geografiske informasjonssystemer (GIS) og hotspot analyse til å kartlegge romlige og tidsmessige variasjoner i fiskeriatferden for trål- og lineflåtens i Barentshavet i tidsrommet 2011-2018, basert på VMS- og loggbokdata fra norske fiskefartøyer. Oppgaven vurderte også ulike årsaker til de observerte variasjonene i fiskeriatferd ut ifra faktorer som havets bunntopografi, klimaendringer, teknologisk utvikling og reguleringsendringer. Resultatene identifiserte tidvis store variasjoner i fiskeriatferden mellom sesonger og år for de to redskapsgruppene og fiskeartene inkludert i oppgaven, og det ble funnet at fiskeflåtenes mobilitet var knyttet til havbunn topografi. Det ble også kartlagt vedvarende bærekraftige fiskeområder for begge redskapsgrupper, og det ble sett på sammenhenger mellom disse områdene og klimatiske, topografiske og økonomiske variabler. Resultatene viste tette sammenhenger mellom disse områdene og fiskebank lokasjoner, i tillegg til andre havbunn karakteristikker.