Atferdsreaksjoner hos Atlantisk torsk (Gadus morhua) som følge av seismikkskyting - Walle, Anette (UiT The Arctic University of Norway, 2020)
Det har vært en betydelig økning av antropogene lydkilder i akvatiske miljøer de siste 30 årene, deriblant seismiske undersøkelser. Seismikk er en lavfrekvent lyd som har evne til å bre seg over store områder og det er derfor knyttet bekymring til hvorvidt det kan ha negative konsekvenser for marine organismer. I dette studiet har vi undersøkt hvorvidt seismikk kan føre til atferdsendringer hos atlantisk torsk (Gadus morhua). Eksperimentet ble utført på torsk i merder (5 x 5 m) og selve eksponeringen for seismikk bestod i tre timers daglig eksponering over åtte dager. Ekkolodd ble brukt for å studere den vertikale fordelingen før, under og etter eksponeringen, mens videoopptak samt ekkolodd ble brukt for å studere eventuelle responser ved første daglige skudd. Det var ingen signifikant forskjell mellom mediandybden før, under og etter eksponeringen og det viste seg heller ikke å være en akkumulerende effekt av seismikk. Det var derimot synlige alarmresponser hos over halvparten av fisk innenfor kameraets rekkevidde på det aller første skuddet. Denne responsen var avtagende og ved enden av eksperimentet var responsen tilnærmet borte. Dette kan tyde på at observert torsk tilvennet seg lyden, og at reaksjonene derfor kan karakteriseres som kortvarige effekter.