Effekter av immunstimulanter på transkripsjon av metabolismegener i plommesekklaver av laks. - Kristoffersen, Harald (UiT The Arctic University of Norway, 2020)
I dette prosjektet har vi undersøkt om immunstimulantene kitosan, poly I:C, astragalus rotekstrakt, hyaluronsyre og imiquimod kunne ha effekt på transkripsjonen av en ni gener involvert i metabolisme. Nyklekkede plommesekklarver fra atlantisk laks (Salmo salar) ble delt inn i 6 grupper og badbehandlet en gang i 60 minutter i immunstimulantene. Seks plommesekklarver fra hver gruppe ble samplet for qPCR-analyse på dag 1, 2, 4, 9, 16, 32 og 45 etter badbehandling. Plommesekk og haleparti ble kuttet bort før mRNA-ekstraksjon. Fra RNAet ble det lagd cDNA som ble brukt i qPCR-analysene. Plommesekklarver badbehandlet med kitosan døde innen en time etter badbehandling. Badbehandling med poly I:C, astragalus og imiquimod induserte genreguleringer på samtlige av de undersøkte metabolismegenene, noe som indikerte at disse hadde effekt på metabolismen til plommesekklarver. Badbehandling med hyaluronsyre gav for usikre resultater til å trekke konklusjon om effekt på metabolismen til plommesekklarver.