Hva påvirker store kystfartøys valg av landingssted? En studie av relasjoner og tilhørighet til lokalsamfunn - Hansen, Runar (UiT The Arctic University of Norway, 2020)
Dagens store kystfiskeflåte, en gruppe med svært mobile fiskefartøy som har potensiale til å fiske nesten hvor som helst. Likevel kan man se at driftsmønstrene til fiskefartøyene ikke endrer seg så mye fra år til år, men at fartøyene returnerer tilbake til de samme fiskeområdene. Samtidig er fiskeindustrien langs kysten av Nord-Norge en industri med stor konkurranse mellom aktørene og de store kystfartøyene kan velge hvor de vil levere basert på hvem som betaler best. Likevel er det ikke slik at fartøyene alltid leverer hos dem som betaler mest for fisken, men det hender at fiskefartøyene heller leverer hos andre som betaler mindre. Fokuset i denne oppgaven er å undersøke hva som påvirker store kystfartøys valg av landingssted og om relasjoner mellom fisker og fiskekjøper spiller en rolle i dette.