Morphological and gene expressional effects of a 30 second warmwater treatment on Atlantic salmon (Salmo salar L.). - Winger, Fredrik Agerup (UiT The Arctic University of Norway, 2020)
Vi undersøkte effektene av en 30 sekunders behandling ved 34 °C på Atlantisk laks (Salmo salar L.) under kontrollerte omstendigheter i et laboratorium. Disse effektene ble så sammenliknet med en Thermolicer-behandling fra felt. Effektene som ble undersøkt var: makroskopiske velferdsindikatorer, histologiske endringer og endringer i genuttrykket til laksen før/etter og på tvers av behandlinger. Vi tok ut prøver av gjelle, thymus, nesehule, pseudobranch, hud m/muskel, øye og nyre. Det var ingen signifikante forskjeller i histologiske endringer, utenom i gjelle, i noen av gruppene. Det var en signifikant forskjell i velferdsindikatoren skjelltap før/etter Thermolicer-behandling. Det var ingen signifikante forskjeller i genuttrykk, de forskjellene som fantes ble diskutert.