Kompetanseutvikling - alle skal med, men blir de det? En kvantitativ studie om kompetanseutvikling i barnehagene i Tromsø. - Sjåvik, Maria Øien (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Dette er en kvantitativ studie om kompetanseutvikling i barnehagene i Tromsø, der målet har vært å finne ut om det er noen forskjeller i hvordan det jobbes med kompetanseutvikling i de ulike barnehagene i Tromsø basert på størrelse og om barnehagene er privat eller kommunal. Jeg har også undersøkt motivasjon og holdninger hos de ulike yrkesgruppene i barnehagene for å se om man kan finne noen forskjeller her i forhold til utviklingsarbeid. Studien er gjort med bakgrunn i utdanningsdirektoratets kompetansestrategi, med fokus på barnehagebasert kompetanseutvikling, for å se om myndighetenes økte fokus på kompetanse speiles i barnehagene. Om kompetanseutvikling er en følge av myndighetenes strategi eller barnehagesektorens tradisjon for utvikling er også noe jeg prøver å svare på gjennom denne oppgaven. Som metode har jeg brukt en spørreundersøkelse som er sendt til alle barnehagene i kommunen. Svarene fra undersøkelsen har så blitt satt opp i tabeller, histogrammer og stolpediagrammer der variablene har blitt krysset mot hverandre. For å analysere funnene fra undersøkelsen har jeg brukt litteratur om temaene kompetanse, kvalitet og læring i tillegg til perspektiver på barnehagen som organisasjon. Jeg har funnet ut at de barnehageansatte i Tromsø er opptatt av kompetanse, læring og utvikling, men at det samtidig finnes forskjeller i de ulike ansattgruppene i forhold til motivasjon, tidsbruk og hvordan de forholder seg til utviklingsarbeid. Kompetansestrategien til utdanningsdirektoratet er relativt lite kjent blant de ansatte i barnehagene i Tromsø. Dette tyder på at det ikke er kompetansestrategien som fører til at barnehagene i Tromsø jobber med kompetanseutvikling.