"Du må finne dæ sjøl". En studie av identitet, holdninger og skoletilhørighet blant ungdom i Tromsø - Leming, Lina Bjerre (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Enkelte identitetsteorier i nyere tid har vektlagt en forståelse av enkeltindividet som fritt til å velge identitet ubegrenset (Giddens, 1991), mens andre hevder at bakgrunn og tidlig sosialisering implisitt vil legge føringer for valg og framtid (Bourdieu, 1995). Formålet med denne avhandlingen er å undersøke hvordan en gruppe ungdommer utvikler identitet igjennom valg av, og tilhørighet til skole. Gjennom ulike former for kvalitativ metode har jeg undersøkt hvordan ungdom er påvirket av faktorer som bakgrunn, jevnaldrende og øvrige omgivelser i et identitetsprosjekt. Mitt hovedfunn er at bakgrunn til en viss grad vil påvirke valg av videregående skole, og at tilhørighet til skole videre vil påvirke holdninger til andre og utviklingen av en identitet.