Språklig og kulturelt mangfold i og rundt Nordkalottens første industrielle storbedrift - Hiss, Florian (Hugo Valentin Centre, Uppsala University, 2017)
Journal home page at https://www.valentin.uu.se/research/in-house-publications/multiethnica/ . På midten av 1800-tallet var Alten Copper Works, ei koppergruve i nærheten av Alta, Nord-Norges og Nordkalottens største industribedrift. Bedriften rekrutterte gruvearbeidere fra ulike deler av Norden og Europa, og etter hvert utgjorde kvenske innvandrere fra Nord-Sverige og -Finland en stor del av arbeidskraften. Artikkelen undersøker mangfoldet blant verkets arbeidere fra et sosiolingvistisk perspektiv og kaster lys på språkforholdene i og rundt koppergruva. Det vises både forskjeller og likheter mellom håndteringa av språklig og kulturelt mangfold i den historiske situasjonen og på moderne arbeidsplasser. Artikkelen løfter fram ledelsens aktive rolle i håndteringa av dette mangfoldet vis-à-vis samtidens sosiopolitiske endringer i diskurs og praksis.