Informasjon og sikkerhet i arktiske farvann - Knol-Kauffman, Maaike; Arbo, Peter (Nordlys, 2020)
Publisert versjon tilgjengelig her: https://nordnorskdebatt.no/article/informasjon-sikkerhet-i-arktiske Regjeringens nye nordområdemelding, som blir lagt fram til høsten, kommer like før FN går inn i sitt «havforskningstiår» (2021-2030). Selv om nordområdene handler om mer enn hav, er forvaltningen av de store havområdene nord for polarsirkelen et sentralt element. Arktis har i de seinere årene blitt et brennpunkt for kryssende strategier, interesser og verdier. Den globale oppvarmingen gjør at stadig større områder blir tilgjengelige for næringsaktivitet og andre operasjoner. Dette er igjen med på å forsterke klima- og miljøendringene og øke konfliktpotensialet.