Statspolitiets Tromsøavdeling 1941-1945. En undersøkelse av Statspolitiet i Tromsø med underavdelingene Narvik og Kirkenes - Eriksen, Mathias (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
Denne oppgaven har som formål å undersøke Statspolitiets avdeling i Tromsø, med underavdelingene Narvik og Kirkenes under okkupasjonen 1941-1945. Statspolitiet under okkupasjonen var et politi som arbeidet med oppgaver av politisk karakter. Det er en undersøkelse av personene som arbeidet der, og arbeidsmåtene deres. Det undersøkes sosialbakgrunn og ideologisk påvirkning blant de ansatte. Blant arbeidsoppgaver undersøkes det forholdet til politiet, arbeid mot motstandere i kirke og skole og deres rolle under jødeaksjonen. I tillegg vektlegges samarbeidet med tyskerne: både Det tyske sikkerhetspoliti og kontraspionasjeorganisasjonen Abwehr. Til slutt undersøkes det hvor utbredt vold og tortur var i Statspolitiet.