«Gift of Stone». Artikulasjoner av religion og indigenitet: En kunstners utforskning av sin samiske identitet. - Niittyvuopio, Rakel-Maria (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
[Embargo-dato endret etter ønske fra studenten. 6.7.20, LL] Forestillingen Gift of Stone ble fremført av kunstneren Katarina Skår Lisa på Varanger Samiske Museum, som del av hennes mastergrad i kunst ved kunsthøyskolen i Oslo, den 6.april 2019. Lisa fikk i voksen alder vite at hun er av samisk slekt. Hun valgte å bruke masterutdanningen og denne performancen som et rom og muligheter for å utforske sine forfedres landskap (i Várjjat i Finnmark), og ta tilbake sin identitet som samisk. Min masteroppgave handler om Lisas identitetsreise, basert på intervjuer og samtaler, på deltakende observasjon under forberedelsene til Gift of Stone, på observasjon av forestillingen, samt på skriftlig material. Jeg har særlig vært opptatt av artikulasjoner av religion, og av samspillet mellom lokale samiske tradisjoner og globaliserende urfolksvokabular, deriblant hvordan det å «vende tilbake» til samiske tradisjoner for Lisa formes av forestillinger om det å være urfolk.