Bo i Nord i Tromsø, fra idé til realitet. Et eksperiment for klimavennlige boliger og sosiale boformer - Bjørnsen, Tone (UiT Norges arktiske universitet, 2020)
I denne oppgaven beskrives Bo i Nord et boligområde sentralt på Tromsøya fra de første ideene, via det kommunale planarbeidet og til området stod ferdig. Boligområdet ble anlagt i 1990 og var planlagt som en boligutstilling i tilknyttet organisasjonen Winter Cities, og skulle vise eksempler på gode klimatilpassede boliger i arktiske strøk. Bo i Nord er et tettbygget småhusområde hvor boligene ligger i separate felt omgitt av grønne parkbelter med naturlig vegetasjon. Det har vært flere arkitekter involvert i planene for hele området og for de enkelte boligfeltene. Oppgaven beskriver og drøfter tre utvalgte boligfelt tegnet av arkitektene Bjerk og Bjørge, arkitekt Sigurd Hamran og Blå strek arkitekter. Feltene blir analysert i forhold til arkitektonisk uttrykk, klimatilpassing, økonomi og sosiale forhold mellom beboerne. En drivkraft i oppgaven har vært å undersøke hvordan arkitekturen medvirker til å skape et godt og aktivt bomiljø i et nordlig klima.